latinica  ћирилица
25/02/2018 |  11:32 | Аутор: РТРС

Побиједите несаницу и напетост

Фебруар је мјесец у којем људи најчешће пате од несанице, а поспаност, безвољност и умор су само неки од симптома. Несаница може довести и до низа здравствених проблема уколико се не лијечи. Како ју је најлакше излечити?
Несаница (фото:narodnilijek.com) -
Несаница (фото:narodnilijek.com)

Студија британског Центра за сан, спроведена на 21.000 људи, показала је да је за лошији квалитет сна одговорна комбинација више фактора. На првом мјесту су дуги, мрачни и хладни дани, мањак свјежег ваздуха у загријаним домовима и недостатак кретања. На то треба додати и стрес који је неминован као посљедица "празних џепова послије празника", "издуваности" од весеља и празновања.

Лијек би требало потражити у нашим биљкама - валеријани, матичњаку и нани. Многобројне благодети не само што се крију у свакој биљци понаособ већ и у њиховој комбинацији.

Осим што обезбјеђује миран сан, валеријана подстиче правилан рад срца, стога је одличан природни лијек за смирење. Чак је и савремена наука доказала њену ефикасност и безбједност коришћења у борби против стреса. Врло је ефикасна и као биљни лијек за ПМС, болне и нередовне менструације. Њено умирујуће дејство опушта мишиће и ослобађа од грчева, надутости, болова у желуцу и нагона за повраћањем.

Потребно је установити шта је то што изазива несаницу. Уколико је узрок напетост, тада помаже матичњак. Сматра се и антиоксидантом, па осим умирујућег дејства помаже обољелима од Алцхајмерове болести да побољшају своје памћење и концентрацију. У комбинацији са валеријаном доказано је да има подједнаку ефикасност као лијек за смирење.

Ту је и нана, природни аналгетик који помаже код свих врста боли. Једно од њених примарних својстава је ублажавање стреса - нана садржи триптофан из којег се синтетише серотонин, хормон који подиже расположење. Смањује и главобоље и желудачне проблеме узроковане стерсом, а конзумирање нане пред спавање умирује организам и помаже да се лакше успавате.

Комбинација биља сувог екстракта коријена валеријане, листа матичњака и листа нане не изазива зависност, а умирује и ублажава симптоме нервозе, као што су узнемиреност, раздражљивост, и тензија због менталне напетости. Такође помаже и код лакших облика несанице.

Комбинација ових природних састојака може бити први корак ка савлађивању овог превртљивог непријатеља.

Извор: Б92