latinica  ћирилица
20/02/2018 |  12:50 | Аутор: РТРС

Јачати региналну сарадњу ради спречавања заразних болести

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да регионална сарадња која развија механизме за спречавање и сузбијање заразних болести може да буде боља уз ефикаснију размјену знања и вјештина.
Истраживања (Фото: Flickr/Lwp Kommunikáció) -
Истраживања (Фото: Flickr/Lwp Kommunikáció)

Богданић, који у Подгорици учествује на састанку министара из земаља југоисточне Европе о имунизацији, нагласио је да бољој сарадњи може да допринесе регионално усаглашавање активности у програмима имунизације.

- Ту је веома важан и могући регионални оквир набавке имунизацијских средстава са минимумом трошкова, а максимумом квалитета - рекао је Богданић.

Циљ састанка, који организују Министарство здравља Црне Горе и Регионална канцеларија Свјетске здравствене организације за Европу, јесте размјена искустава и разговор о важности вакцинације као критичне јавно-здравствене интервенције, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Препознајући значај имунизације у смислу здравствене, социјалне и економске користи, учесници састанка разматрају изазове и могућности земаља југоисточне Европе.

На састанку у Подгорици, осим Богданића, учествују премијер Црне Горе Душко Марковић, црногорски министар здравља Кенан Храповић, регионални директор СЗО за Европу Жужана Јакаб, као и представници здравственог сектора из Албаније, БиХ, Бугарске, Израела, Македоније, Малте, Молдавије, Румуније, Србије и Хрватске.

Извор: СРНА