latinica  ћирилица
20/02/2018 |  09:12 | Аутор: РТРС

Шта се дешава с тијелом када му фале угљени хидрати?

"Ако не једете пилетину и шницле сваког дана, скоро је немогуће прећи на исхрану без угљених хидрата", каже нутриционисткиња Карен Ансел.
Пратите шта једете (фото:Ilustracija) -
Пратите шта једете (фото:Ilustracija)

Она објашњава да се угљени хидрати налазе не само у намирницама као што су хљеб, тјестенина и воће, него и у орашастим плодовима, махунаркама, зеленој салати и броколију.

- Воће и поврће су најбољи извор угљених хидрата за вас зато што садрже највише витамина, минерала и влакана. Зато кад причамо о преласку на исхрану са мало угљених хидрата, говоримо о смањењу уноса рафинисаних шећера, рафинисаних житарица као што су оне у тјестенини, житарица са цијелим зрном и скробом као што су смеђа рижа и киноа. Житарице од цијелог зрна повећавају шећер и инсулин у крви до здравог нивоа (али не и преко тога) и регулишу микробиом - појашњава Ансел.

Уносом премало угљених хидрата добијате мање пробиотика и укупних влакана, каже дијететичарка Џеки Њуџент и додаје да је већини људи потребно више, а не мање пробиотика, који су гориво за корисне пробиотике у цријевима.

- Ако желите одмах да пређете на исхрану са мало угљених хидрата, морате знати да ће вам они бити потребни за енергију, хранљиве материје и влакна, тако да је најбоље да их обезбиједите из извора са мало угљених хидрата који су богати хранљивим материјама, као што су поврће, орашасто воће и сјеменке - каже Ансел.

Водите рачуна да најнижи дневни унос угљених хидрата не треба да буде мањи од 20 грама. Мање од тога изазива кетозу у организму од које можете да осјетите мучнину, слабост и општу непријатност.

Желите да знате колико непријатно то може да буде? Ево неких могућих негативних пропратних ефеката смањења уноса угљених хидрата:

Замор

Осим што вашим мишићима дају енергију потребну да издрже физичку активност, угљени хидрати су неопходни и за рад мозга. Прецизније речено, он користи близу 500 калорија из угљених хидрата дневно, тако да ако нагло смањите угљене хидрате, свакако ћете осјетити непријатне посљедице.

Ваш мозак се ослања на угљене хидрате као извор енергије. Без њих би функција мозга ослабила и може доћи до потешкоћа са концентрацијом у току дана.

Важност уноса угљених хидрата током активних дијелова дана је велика да бисте обезбиједили енергију за рад мишића, на примјер прије и послије физичке активности. Што дуже вјежбате, то вам је потребно више угљених хидрата, зато што се повишен гликоген у мишићима повезује са бољим учинком код вјежби снаге и издржљивости.

Промјене расположења и нервоза

Без довољно угљених хидрата, ниво шећера опада и доводи до ложег расположења.

С обзиром на то да су угљени хидрати кључни за производњу серотонина, хормона у мозгу који регулише расположење, вјероватно ћете бити и нервозни.

Затвор

- Угљени хидрати су једини извор хране који садржи влакна - каже нутриционисткиња Кери Генс.

Влакна помажу у контроли нивоа глукозе у крви, могу да помогну у снижавању холестерола и подстичу правилан рад цријева.

Прескакањем воћа, поврћа и житарица са цијелим зрном најчешће доводи до проблема са затвором. Да бисте то избјегли, водите рачуна да једете воће богато влакнима као што су малине, купине и боровнице, јабуке и крушке. Махунарке као што су пасуљ, грашак и сочиво, житарице са цијелим зрном и зимске тикве су такође добра опција.

Непријатан задах

Када у вашој исхрани нема довољно угљених хидрата, ваш организам почиње да сагоријева маст као гориво и тако настају кетони. Ацетон, један од кетона, доводи до тога да ваш дах буде воћкаст (и кисео).

Једна студија је установила да је ацетон у даху добар показатељ да ли уносите премало угљених хидрата.

Који је онда прави начин за смањење уноса угљених хидрата?

- Нема правог начина. Угљени хидрати су неопходни и не треба их елиминисати из исхране - каже Генс. Али ако желите мало ужи струк, прескочите рафинисане шећере и прост скроб.

Другим ријечима, оставите крофну и узмите јабуку.

Извор: Мондо