latinica  ћирилица
15/02/2018 |  17:04 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Декларација чека ширу међународну подршку

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је тражио да не буде објављена декларација о опстанку српског народа, чији је текст сачињен, јер је желио да за овај документ обезбиједи што ширу подршку у Србији, али и међународној заједници.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је рекао новинарима да није желио да текст декларације буде упућен у скупштинску процедуру, нити Влади, док се не разговара са свим важним политичким чиниоцима у Србији и међународној заједници.

"Ја сам крив што данас није објављена декларација. Замолио сам предсједника Републике Српске Милорада Додика да нам дозволи неколико дана или седмица, иако смо тај текст одавно сачинили. Желио бих да добијем ширу међународну подршку, а не широку међународну осуду", навео је Вучић.

Он истиче да је намјера да буде сачињен најбољи могући текст који би био добар за цјелокупан српски народ, и за Србију прије свега.

Упитан о наставку дијалога Београда и Приштине, Вучић је рекао да вјерује да ће ускоро бити настављен технички дијалог у Бриселу.

"Биће разговора о Косову и ту су `високе планине` препрека за долажење до решења. Надам се да ће у Приштини разумети да је за њих једнако лековито и благородно да до решења дођемо јер једна страна својом добром вољом никакво решење не може сама да постигне, а ми га желимо", рекао је Вучић.

Предсједник Србије најавио је да ће за десетак дана у Београд доћи шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер, истичући да ће то бити веома значајна посјета.

Извор: СРНА