latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:25 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Доњи Жабар - општина битна за економски развој Српске

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да је општина Доњи Жабар закинута при расподјели средстава ПДВ-а, будући да је број становника који у њој живе много већи од евидентираног, те нагласио да је неопходна корекција коефицијента која би тој локалној заједници обезбиједила додатних 350.000 КМ до 400.000 КМ на годишњем нивоу.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је, након разговора са начелником Доњег Жабара Николом Ђокановићем, навео да је велики број становника те општине пријављен у Брчком, док све дневне активности обављају у овој локалној заједници.

"Став у вези са корекцијом кофицијента расподјеле средстава ПДВ-а подржали смо и у Савезу општина и градова Републике Српске. Зато је логично да наставимо ту активност и тражимо корекцију која би овој општини обезбиједила додатних 350.000 до 400.000 КМ на годишњем нивоу", истакао је Ђокић.

Он је додао да је друго важно питање о којем је разговарано покретање иницијативе за уређење и изградњу пословне зоне, с обзиром на то да општина Доњи Жабар има 30 регистрованих предузећа или неких других облика организовања и око 60 самосталних занатских радњи.

"То је прилично велики број ако се узме у обзир колико они на годишњем нивоу прометују вриједности и колико пореза унесу кроз систем ПДВ-а, онда то говори о веома значајном потенцијалу. То је веома важна претпоставка за планирање нешто другачијег економског развоја ове општине", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, пословна зона налазила би се у близини магистралног пута Доњи Жабар-Тузла, односно Орашје-Тузла, гдје би пословне активности могли да развију и привредници са овог подручја, као и други инвеститори.

Ђокановић је рекао да би повезивање општине, односно њене индустријске зоне, на магистрални пут Доњи Жабар-Тузла, много значило за привредни развој будући да кроз раскрсницу на том путу за 24 часа прође око пет хиљада возила, што говори о томе колико тај путни правац прометан.

"Рјешавање питања коефицијента расподјеле средстава ПДВ-а, који тренутно износи 0,025, ријешиће тренутну економску кризу, да је тако назовемо", додао је Ђокановић.

Ђокић је посјетио и постројење електране на био-гас "Голд-МГ", која је први објекат чија је основа производње обновљиви извор енергије изграђен у Републици Српској.

"То је једна од неколико компанија из Доњег Жабара које значајно доприносе укупном економском развоју Републике Српске", нагласио је Ђокић.

Електрана се налази на простору општине Шамац, а власник Горан Митровић из Доњег Жабара каже да је идеја за покретање ове електране настала због жеље да се искористи вишак производње у сточарству и ратарству, што је било могуће реализовати када је донесен Закон о обновљивим изворима.

"Електрана ради са сто одсто капацитета, дневно производи један мегават, а тренутно производи више енергије него што је потребно, отприлике једну четвртину електричне енергије која би била потребна да напаја општину Шамац", навео је Митровић, који електричну енергију користи за властите потребе, будући да посједује и фарму, док вишак испоручује "Електропривреди Републике Српске" са којом има уговор.

Извор: СРНА