latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:34 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Несугласице поводом проширења на Балкан

Државе ЕУ исказале су данас дубоко подијељене ставове у вези са планом о чланству балканских држава у европском блоку, а поједине земље упозориле су да би Русија могла да искористи ситуацију ако се процес пријема не убрза.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Бугарски премијер Бојко Борисов упозорио је да је "сад или никад" за ширење ЕУ на подручју Балкана.

Унија је прошле седмице објавила нову стратегију за тај регион, са могућношћу да неке државе буду примљене до 2025. године, уз инсистирање да прво морају да ријеше граничне спорове, подсјећа АФП.

"Ако не буде проширења сада, неће бити другог времена за проширење", рекао је Борисов, чија је земља тренутно предсједавајућа ЕУ.

Он је додао да Кина, Русија и Турска имају планове за овај регион и да ће "кренути данас".

Министри спољних послова земаља ЕУ разговарају данас о стратегији за Балкан у Софији, а национални лидери ће формално усвојити план на специјалном самиту у Софији у мају.

Сијарто: Разочаран сам новом стратегијом ЕУ за западни Балкан

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто позвао је ЕУ да убрза процес приступања Србије и Црне Горе ЕУ и оцијенио да 2022. може бити реалистична за проширење.

"Ми подржавамо бржи напредак Србије и Црну Горе. И 2022. година може бити реалистична за проширење ЕУ на Србију и Црну Гору", поручио је Сијарто.

Он је са састанка у Софији поручио да интеграције и процес проширења морају да буду "много, много бржи".

"Поштујемо напредак који су ове двије земље направиле. Подржавамо и остале у њиховим напорима да буду интегрисани у ЕУ. Али што се тиче Србије и Црне Горе 2022. година је врло могућа и оне заслужују бржи пут интеграција", изјавио је Сијарто.

"Очигледно је да САД имају сратегију за западни Балкан, Русија има стратегију за западни Балкан, Турска има стратегију за западни Балкан - само је ЕУ екстремно спора", рекао је мађарски званичник.

Он је додао да ће ЕУ бити побједник без обзира на стратегије уколико озбиљно схвати ово питање и да треба поступати много брже.

Шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец рекао је да "није реално" размишљање да ће Србија и Црна Гора бити спремне за чланство до 2025. године.

"Словенија је имала 20 година дијалога са Хрватском за проналажење рјешења за границу између Словеније и Хрватске, а исто је са Хрватском и Србијом: 26 година", рекао је Ерјавец.

Он је рекао да сматра да није могуће да тај услов буде испуњен до 2025. године и да то "може бити проблем за проширење ЕУ и за западни Балкан".

Извор: Танјуг