latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:14 | Аутор: РТРС

Митрополит Амфилохије: Зауставити прогон свештеника Српске православне цркве

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије тражи од власти да престане прогон из Црне Горе православних свештеника, монаха и вјерских службеника који су страни држављани.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије оцјењује да је оспоравање правног статуса Православне цркве кроз наводне "аргументе" да није регистрована по Закону о правном положају вјерских заједница од 1977. године и упућивање цркве која вјековима постоји у Црној Гори на некакву "регистрацију", која није прописана законом, не представља ништа друго него продужетак идеолошке борбе против цркве.

"Обавеза регистрације не постоји по закону, те нико, па ни црква, није дужна да поступа и чини радње које законом нису прописане", рекао је митрополит Амфилохије за подгорички "Дан".

Он истиче да бројна важећа рјешења, одлуке и правоснажне судске пресуде утврђују и потврђују да Митрополија и све епархије Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори имају неспоран правни статус.

Митрополит Амфилохије је, коментаришући нови Закон о странцима који је јуче усвојен, а према којем ће свештеници из Србије и БиХ морати да полажу црногорски језик и прилажу потврду о регистрацији вјерске организације за коју раде, да би добили привремени боравак, подсјетио предсједника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића да му је док је био министар унутрашњих послова послао допис у којем га је упознао о томе да хришћанска црква постоји на овим просторима од четвртог вијека.

"Још једном и изнова позивамо МУП Црне Горе да прекине са прогоном и изгоном више свештеника и монаха који немају црногорско држављанство. Упорно се пренебрегава чињеница да је ријеч о људима који никада нису имали проблем са законом и који су лојални грађани Црне Горе", рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је нагласио да је и овај проблем вјештачки изазван јер су свим свештеницима и монасима без црногорског држављанства годинама уназад редовно одобравани привремени боравци управо по прописима који су и данас на снази.

Митрополит Амфилохије је поручио да од надлежних државних органа Црне Горе очекује да се што прије приступи припреми и доношењу новог закона о слободи вјероисповијести и црквама и вјерским заједницама, закона о реституцији одузете имовине цркава и вјерских заједница, као и припреми уговора са СПЦ у истом обиму права као што је већ учињено у случају Римокатоличке цркве, Исламске и Јеврејске заједнице.

Извор: СРНА