latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:03 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Предсједник Јужноафричке Републике подноси оставку

У тридесетоминутном обраћању нацији, 75-годишњи предсједник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума је саопштио да је одлучио да поднесе оставку.
Џејкоб Зума (фото:Fena) -
Џејкоб Зума (фото:Fena)

"Иако се не слажем са одлуком руководства моје партије, увијек сам био њен дисциплиновани члан", рекао је Зума подносећи оставку, наводи Ројтерс.

Афрички национални конгрес је у уторак, послије састанка Зуме и лидера АНЦ Сирила Рамафосе који је трајао 13 сати, затражио од Зуме да понесе оставку "за добробит земље".

Рамафоса је у децембру изабран на чело АНЦ, 106 година старе партије, тијесно побиједивши бившу Зумину жену, Нкосазану Дламини-Зуму.

Врховни суд Јужноафричке Републике 2016. године је пресудио да је Зума прекршио Устав када није успио да отплати новац владе, који је потрошио на своју приватну кућу.

Прошле године, Врховни апелациони суд пресудио је да Зума мора да се суочи са 18 тачака за корупцију, превару, рекетирање и прање новца у вези са споразумом о наоружању из 1999. године.

Јужноафричка економија у стагнацији је током Зумине деветогодишње владавине, а банке и рударске компаније нису вољне да инвестирају у тој земљи због широко распрострањене корупције и нестабилности.

Извор: Агенције