latinica  ћирилица
15/02/2018 |  07:52 | Аутор: РТРС

Ерјавец: Словенија ће тужити Хрватску

Словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец каже да је спровођење пресуде о граници с Хрватском правно, а не политичко питање, како то приказује Жан-Клод Јункер.
Словенија (илустрација) - фото:  SHUTTERSTOCK -
Словенија (илустрација) - фото: SHUTTERSTOCK

Ерјавец је рекао и да ће Словенија због неизвршавања одлуке ускоро тужити Хрватску суду ЕУ у Луксембургу.

"Не ради се о политичком питању, како би то хтио приказати Јункер, него о питању права", казао је Ерјавец у сриједу за Словеначку телевизију, реагујући на Јункерове изјаве које је раније током дана изнио у Бриселу.

Говорећи о граничном питању између Хрватске и Словеније, Јункер је на конференцији за новинаре с хрватским премијером Андрејем Пленковићем казао да у том спору Комисија не каже да је у праву једна или друга страна, него да је ту "да помогне".

"Желимо помоћи у рјешавању тога и мислим да ћемо и моћи то да учинимо", рекао је Јункер послије састанка с Пленковићем.

Хрватски је премијер том приликом поновио да није реална опција да Хрватска прихвати арбитражну пресуду, те да је реално разговарати како постићи договор који би био међусобно прихватљив и Хрватској и Словенији, при чему је подсјетио да је словеначкој страни Хрватска већ представила одређене замисли о томе и да је то "одличан темељ за договор".

Словеначка влада више је пута у задње вријеме поновила да је с Хрватском могућ само разговор о спровођењу арбитражне пресуде, а Ерјавец је и данас, незадовољан "неутралним" тоном Јункера од којег Словенија очекује већи ангажман на примјени арбитражне одлуке, најавио да ће Словенија због непоштовања арбитражне пресуде Хрватску тужити суду Европске уније.

Извор: Танјуг