latinica  ћирилица
13/02/2018 |  21:42 | Аутор: РТРС

Вучић: Чуваћемо мир и унапређивати односе

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је Србији и Хрватској потребан дијалог, те оцијенио да је најважнији резултат његове посјете тој земљи оно што ће услиједити, а то је напредак у неколико сфера од заједничког интереса, прије свега о положају Срба у Хрватској, што званични Београд највише занима.
Александар Вучић (фото:Tanjug, Dimitrije Goll) -
Александар Вучић (фото:Tanjug, Dimitrije Goll)

- Иако су ствари тешке, иду у добром смеру. Чуваћемо мир и стабилност, унапређиваћемо односе. Посао нас политичара је да се боримо за своје земље и то ћемо наставити - рекао је Вучић за РТС.

Он је навео да има много питања за која Хрвати у Србији желе помоћ, од ректората до веће подршке њиховим културно-умјетничким друштвима и поручио да ће се веома брзо видјети резултати.

Вучић је истакао да га занима и да буде учињено све што је могуће да се побољша положај Хрвата који живе, прије свега, у Војводини.

- Надам се да ће хрватска држава на исти начин поступити према Србима, за које сам видио, нарочито у Вргинмосту, у Подгорју, да се људи плаше, да не смију најотвореније да искажу мишљење. Надам се да ће бити нешто другачије у будућности, то је наш посао - рекао је Вучић.

Вучић је, коментаришући наводе да су у Хрватском сабору посланици говорили да је Хрватска поражена његовим доласком, као и тешке ријечи у медијима на рачун њега и Китаровићеве, рекао:

- Она је крива због тога што сам ја тобож понизио Хрватску, а ја сам крив, по својој природи, што сам Србин, четник или шта већ хоћете.

Он каже да обје стране морају да чују и слушају, али да неки људи у Загребу нису хтјели да чују другу страну.

Вучић је рекао и да су у Београду неки његови политички противници, "који мисле о београдским изборима, док он нема времена томе да се посвети", говорили да је понизио Србију посјетом Загребу и разговором са кардиналом Јосипом Бозанићем, за који је оцијенио да је био коректан, отворен и искрен, што не значи да су се у свему сагласили.

- Многи хрватски пријатељи су ми рекли данас у Загребу да је то можда био и најважнији разговор. Јер бољи однос Католичке цркве и према српском народу и према Српској православној цркви је, прије свега, најзначајнији услов, рекао бих, за напредак у нашим односима - истакао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је разговор са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем био непријатан, Вучић је рекао да га нико није увриједио, али да је било тешких тема.

- Они су мислили да је покретање одређених тема отприлике глогов колац у срце. Ми смо на то веома хладно одговорили и, рекао бих, са много више аргумената и одговорности - истакао је Вучић.

Он је нагласио да је поносан на Србе у Хрватској и на српску делегацију јер сматра да су одговорно штитили интересе Србије и интересе будућности добрих односа са Хрватском.

Вучић је поручио да Србија неће бити слабија у будућности и да је њена снага у томе што држи до својих ријечи и увјерења.

Предсједник Србије рекао је да ће предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић добити његов позив да прије љета посјети Београд и да је увјерен да ће она доћи.

Извор: СРНА