latinica  ћирилица
13/02/2018 |  16:30 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Штрајк упозорења радника бањалучке Топлане (ВИДЕО)

Синдикат радника бањалучке Топлане, уз подршку републичког Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне делатности, одржао је штрајк упозорења испред капије предузећа.
Бањалука - Штрајк упозорења радникаТоплане - Фото: СРНА
Бањалука - Штрајк упозорења радникаТопланеФото: СРНА

Од надлежних траже гаранције за рјешавање статуса радника након формирања нове топлане. Из Града Бањалука, који је оснивач и власник Топлане, поручују да ће водити одговорну политику како према радницима овог предузећа, тако и према суграђанима којима су дужни да обезбиједе стабилно снабдијевање топлотном енергијом.

Радници бањалучке Топлане очекују да формирањем новог предузећа нико од њих неће остати без посла. Забринути су за егзистенцију, јер, кажу, нису добили званичан став о евентуалном проглашавању вишка радника или отказима. Управу позивају на одговорност.

Повјереник за синдикална питања Топлане Вукашин Тинтор рекао је да за овакву ситуацију одговорност има управа предузећа са вршиоцем дужности директора Мићом Миловановићем на челу, а која је према Закону о раду била дужна да обавјештава синдикат и раднике о перспективи предузећа и да их консултује у случају доношења одлука које ће утицати на радно-правни статус радника.

Предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић изјавила је да грански синдикат подржава Синдикалну организацију Топлане у рјешавању њихових проблема.

- Чињеница је да нова Топлана позива неке раднике и даје им уговоре о раду, што није по закону - тврди она.

Из управе Топлане данас се нису оглашавали. Из Градске управе поручују да ће нова Еко топлана запошљавати око 60 радника, а највећи дио њих ће прећи из старе Топлане.

"Технолошки вишак који чини око 30 радника углавном је из категорије административних радника, а Топлана је у сарадњи са синдикатом припремила план и програм отпуштања, према којим ће бити испуњене све законске обавезе. Град Бањалука, као оснивач и власник Топлане, мора водити рачуна о стању јавних финансија и интереса свих грађана", саопштено је из Градске управе.

Окупљени испред капије Топлане тврде да Еко топлана не може сама да грије град.

- У овом моменту капацитети и старе и нове топлане раде и због тога сматрамо да нема потребе за вишком радника - каже Тинтор.

У саопштењу из Градске управе наводе да је Еко топлана још у пробном режиму рада. Послије пуштања у рад цјелокупног капацитета, кажу, постројења старе Топлане неће бити коришћена у систему даљинског гријања и служиће искључиво као резервна варијанта.