latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:29 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Херцег Нови- За санацију куће Иве Андрића 190.000 евра

Општина Херцег Нови обезбиједила је више од 190.000 евра за санацију куће нобеловца Ива Андрића у оквиру пројекта који финансира ЕУ.
Херцег Нови - Кућа Иве Андрића (Фото:новости/ V.Vujnović) -
Херцег Нови - Кућа Иве Андрића (Фото:новости/ V.Vujnović)

Ријеч је о пројекту "Очување, унапређење и промовисање природног и културног насљеђа приморских заједница кроз јачање модела еко-музеја чији је циљ паметно и одрживо управљање туризмом", саопштено је из Општине Херцег Нови.

Ова приморска општина је преко Канцеларије за међународну сарадњу аплицирала на први позив ИПА програма прекограничне сарадње Италије, Албаније и Црне Горе у оквиру кога је пројекат и одобрен.

Партнери са којима ће овај пројекат бити реализован су Агенција за локалну демократију из Црне Горе, Регионална развојна агенција, општина Химара из Албаније, те општина Триказе из регије Пуља у Италији.

Вриједност пројекта за Општину Херцег Нови износи 190.706 евра, уз могућност незнатног умањења у процесу припреме потписивања уговора са представницима ЕУ, док је укупна вриједност пројекта 1.439.385 евра.

Средствима из пројекта биће финансирани радови на комплетној обнови постојећег здања на Топлој, уз очување аутентичног изгледа куће и дворишта.

Након тога ће дио средстава бити усмјерен на унапређење туристичке понуде у кући Нобеловца и то кроз паметне дигиталне садржаје који ће бити дефинисати током реализације пројекта.

Извор: СРНА