latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:57 | Аутор: РТРС

"Сусрет Вучића и кардинала Бозанића један од највећих домета посјете"

Састанак предсједника Србије Александра Вучића са загребачким надбискупом, кардиналом Јосипом Бозанићем један је од највећих домета дводневне посјете Вучића Хрватској, рекао је данас генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић - Фото: ТАНЈУГ
Никола СелаковићФото: ТАНЈУГ

Он је навео да Србе и Хрвате повезује сличан језик, вишевјековна прошлост, некада заједничка борба против заједничких непријатеља, борба за неке вриједности запада, али оно што их раздваја - јесте вјера.

"Предсједник Србије је јуче имао активност која никада није била у агенди посете неког српског државника Хрватској. Посета кардиналу Бозанићу у Загребу је један од највећих домета ове посете", рекао је Селаковић за телевизију "Пинк".

Он је навео да је састанак Вучића и загребачког кардинала сигнал да је макар разговором могуће отопити односе Срба и Хрвата, иако се не слажу око многих ствари.

Као најтеже питање између Српске православне цркве и Римокатоличке цркве, које раздваја Србе и Хрвате, Селаковић је навео природу личности и историјску улогу Алојза Степинца - надбискупа загребачког у периоду 1941-1945. године.

Говорећи о проблемима Срба и Хрвата, Селаковић је навео да је приликом недавне посјете Кордуну, Банији и Загребу видио да постоје проблеми својствени само Србима, и проблеми који су заједнички и Србима и Хрватима.

"Проблем Срба, како је то рекао јуче наш митрополит загребачко-љубљански Порфирије, је што се суочавају неријетко са таквом климом и животним окружењем која малтене подсећа да су суочени са организованим системом мржње и дискриминације", додао је Селаковић.

Извор: СРНА