latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:41 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Српске жртве рата се морају поштовати (ВИДЕО)

Породице заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске оштро су данас осудиле изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића да је у Сребреници почињен геноцид и да Срби морају да прођу катарзу.
Породице погинулих: Српске жртве се морају поштовати - Фото: РТРС
Породице погинулих: Српске жртве се морају поштоватиФото: РТРС

Представници ове организације истакли су да је то Мектићев лични став и да такве изјаве, као представник Срба у институцијама БиХ, не би смио да износи.

Радојка Филиповић, предсједница Скушпштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, каже да су чињенице да се у Сребреници десио велики злочин, али да се догодио и велики злочин над Србима у том региону и да је убијено више од 3.000 Срба.

Марко Грабовац, члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ, каже да Мектићу не пристаје таква изјава.

- Он би требало да се више заинтересује за српске жртве, а ти предмети су надомак Тужилаштва БиХ гдје може да провјери када смо предали доказе о злочинима за које нико није процесуиран - истакао је Грабовац.

Он је поручио да се не смије потцјењивати ниједна жртва рата у БиХ, без обзира на име, па тако ни српске жртве.

Подсјетио је да су представници српских жртава рата тражили пријем у бх. институцијама, као што су Предсједништво БиХ и Савјет министара, како би им пренијели одређене потребе и проблеме у погледу тражења несталих лица, ексхумација и идентификација, али да до тога није дошло, иако су прошли сви рокови.

Он је истакао да би чланови Колегијума директора Института требало више да се позабаве радом ове институције и да не сугеришу члановима Савјетодавног одбора како да се понашају.

Грабовац је најавио да ће у организацији Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила 20. фебруара у Бањалуци бити одржан округли сто о теми процеса тражења несталих лица у БиХ на који су позвани релевантни појединци и представници институција који се баве процесом тражења несталих лица.

Предсједник Одбора дјеце потомака погинулих бораца при Републичкој организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Горан Тимотија рекао је да је запошљавање дјеце погинулих бораца један од највећих проблема у Републици Српској, истичући да се тренутно на евиденцији Завода за запошљавање налази 1.034 дјеце погинулих бораца и несталих цивила.

Он је рекао да у Републици Српској од 2013. године постоје три програма запошљавања ове категорије грађана - запошљавање приправника, помоћ у запошљавању код послодаваца и самозапошљавање дјеце погинулих бораца.

Тимотија је навео да је од 2013. године запослен 231 приправник, 868 дјеце је прошло кроз програм самозапошљавања, док на приправнички стаж тренутно чека 130 дјеце са високом стручном спремом.

Извор: РТРС/СРНА