latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:59 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

"Мектић да повуче изјаву, а Савез за промјене да заступа интересе Срба"

Удружење "Браниоци града Добоја 2. мај 1992" позвали су данас министра безбједности БиХ Драгана Мектића да повуче изјаву да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници", а чланице Савеза за промјене да заступају интересе српског народа, а не да раде против њега.

"Позивамо га /Мектића/ да повуче изјаву и да примјени морални чин 21. вијека и да да оставку", рекао је портпарол Удружења Раденко Николић, додавши да би Мектић као високи функционер требало да се бави почиониоцима ратног злочина над Србима.

Николић је на конференцији за новинаре позвао чланице Савеза за промјене да именују стручне кадрове на високе функције у институцијама БиХ, јер, како наводи, "овако више не иде".

Он је позвао надлежне да утврде каквим активностима се бави удружење "Аскери" из Сарајева под патронатом повратника из Сирије, који младу бошњачку дјецу обучавају војничким вјештинима, а министра Мектића "да се не плаши и објави имена одговорних".

"Дјеци у камповима треба дати лопту, а не гуме. Не дају се пластичне пушке већ кошеви", поручио је Николић, коментаришући "Зимски камп" од 16. јануара који је организовало удружење "Аскери" на приватном Спортско-рекреативном центру "Јелен" у Јелах пољу у општини Тешањ.

Николић је поручио да српски народ није геноцидан и да није никога убијао, већ се бранио.

"У одбрани града Добоја погинуло је 1.600 припадника Војске Републике Српске и око 300 цивила", подсјетио је Николић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је недавно за "Вечерњи лист" да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Извршни одбор Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила подржао је став свих општинских организација у Српској које су осудиле изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића у којој истиче да Срби треба да признају "геноцид у Сребреници".

Након сједнице овог одбора у Бањалуци, предсједник Скупштине Републичке организације Радојка Филиповић рекла је новинарима да је таква изјава Мектића произвољна и лична.

"То није став Републике Српске и један такав представник Срба у Савјету министара и неко ко води то министарство не смије износити такве изјаве", истакла је Филиповићева.

Она је рекла да се полази од чињенице да се у Сребреници десио огроман злочин, али и од чињенице да се у Сребреници, Братунцу, Зворнику, Милићима, Власеници и Шековићима десио и огроман злочин када је убијено више од 3.000 Срба током 1992. и почетком 1993. године, а да за тај злочин још нико није одговарао.

"Ако се у Сребреници и десио злочин, злочин се десио зато што смо се од злочина бранили", закључила је Филиповићева.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац рекао је новинарима да је био запањен овом Мектићевом изјавом.

"Таква изјава не пристаје Мектићу као човјеку који се треба можда више заинтересовати за српске жртве и провјерити да смо у Тужилаштво БиХ предали одређене акте и доказе о страдању српског народа, а да још нико није одговарао за те злочине", истакао је Грабовац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је непримјереном и изненађујућом изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића у вези са дешавањима у Сребреници, те истакао да она нема утемељење и "не води квалификацији истине која се десила".

"Тамо јесте било ратних злочина, али говорити о геноциду је ван сваке памети. Ако ико треба да говори о геноциду, онда је то српски народ, који је у 20. вијеку три пута страдао од геноцида", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је геноцид квалификација која иде ка биолошком уништењу народа, те се са тим циљем убијају дјеца, која ни за шта нису крива.

"Српски народ има права да говори о геноцидном страдању, нарочито од 1941. до 1945. године, када није било мјеста у БиХ и Хрватској, које је држала Независна Држава Хрватска /НДХ/ да није било геноцида над српским народом, јер су убијана дјеца, жене, старци и сви припадници православне вјере", рекао је Савановић.

Он каже да жели да вјерује да је Мектићева изјава о Сребреници неконтролисана, те да ће је постати свјестан и извинити се за њу.

"Та квалификација не стоји, јер српски народ по својој историји и хуманим димензијама никада није имао намјеру да некога убија, него је увијек имао према свакоме толеранцију и био због тога жртва", рекао је Савановић.

Потпредсједник СДС-а Костадин Васић изјавио је данас у Источном Сарајеву да није ничије, па ни министра безбједности БиХ Драгана Мектића, да коментарише догађаје у Сребреници.

Оцијенивши да је Мектићева изјава загребачком "Вечерњем листу", издање за БиХ, у вези са Сребреницом извучена из контекста, Васић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је његов став, али и СДС-а, да у Сребреници није почињен геноцид.

"Свака изјава било ког политичара унијела би додатни немир, па и Мектића", истакао је Васић.

Извор: СРНА