latinica  ћирилица
12/02/2018 |  15:08 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Општина Соколац купује предузеће "Врело Биоштица" у стечају

Општина Соколац одлучила је да купи комунално предузеће Водовод и канализација "Врело Биоштица" АД у стечају за 1.500.000 КМ.
Соколац - сједница Скупштине општине - Фото: СРНА
Соколац - сједница Скупштине општинеФото: СРНА

Начелник општинског одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ рекао је да је обавеза општине да до краја фебруара уплати депозит од 50.000 КМ, прву рату од 150.000 КМ у 2019. години, а у другу и трећу од по 500.000 КМ у наредне двије године.

Он је, образлажући одлуку о куповини, навео да је општина Соколац дужна да уплати 50.000 КМ на рачун овог привредног друштва у стечају, прије покретања процедуре стечајног плана, који усваја скупштина повјерилаца.

Он је рекао да се овим завршава стечани поступак који је трајао три године и наступа реорганизација предузећа планирана у наредне три године.

"Наша је обавеза да у 2018. години уплатимо 50.000 КМ и имамо право да именујемо органе поменутог предузећа, с тим што ће све вријеме колико тече поступак реорганизације предузеће бити под судском контролом, односно контролом стечајног управника", каже Пржуљ.

Према његовим ријечима, купац-општина Соколац, неће моћи у том периоду стварати непредвиђене трошкове и повећавати број запослених, јер стечајни план мора бити до краја испоштован.

За начелника општине Соколац Милована Бјелицу данашња одлука о куповини "Врела Биоштице" је веома значајна, јер је то једно од три комунална предузаће која је доласком на ову позицију затекао са нагомиланим проблемима.

Он је подсјетио да је у јавним комуналним предузећима "Топлана" и "Романијски божур" затекао неизмирене обавезе у укупном износу од 10 милиона КМ, те да је након увођења стечајних поступака стање значајно поправљено.

"Стечајни судија, стечајни управник и повјериоци одредили су цијену за `Врело Биоштице` у стечају око 1.500.000 КМ, с тим да је 300.000 до сада измирено повјериоцима у стечајном поступку, тако да је остало још 1.200.000 КМ и са тим улазимо у поступак преузимања тог привредног друштва, који не може трајати дуже од наредних шест мјесеци", навео је Бјелица.

Он је рекао да је тај поступак локална управа планира завршити до 2. августа, Дана и крсне славе општине Соколац.

Бјелица вјерује да ће предузеће Водовод и канализација у поступку реогранизације бити "постављено на ноге" и да ће знатан дио средстава која остану од дуга бити измирена из пословања самог предузећа.

Извор: СРНА