latinica  ћирилица
12/02/2018 |  13:01 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о санацији требињског Дома пензионера

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш потписао је уговор о санацији објекта требињског Дома пензионера, чиме би требало да буде ријешено стамбено питање за 30 лица из категорије расељених, корисника колективног вида смјештаја у Требињу.
Требиње, потписан уговор - Фото: РТРС
Требиње, потписан уговорФото: РТРС

Чордаш је нагласио да се санација Дома пензионера реализује у оквиру Пројекта затварања колективних центара /ЦЕБ два/, те да вриједност радова износи око 1.500.000 КМ, саопштено је из Министарства.

Он је додао да се увођење извођача у радове очекује до краја фебруара, након чега ће почети санациони радови.

"Веома сам задовољан чињеницом да ће већ до наредне године корисници колективног вида смјештаја преселити у потпуно нове и преуређене собе у Дому пензионера", истакао је Чордаш.

Уговор за извођење грађевинских радова потписан је са директором предузећа "Браћа Мићић" из Модриче Радом Мићићем, који је најавио квалитетан и брз темпо рада, како би се посао завршио и прије договорених рокова.

Овим Пројектом санације Дома пензионера, предвиђена је замјена крова, столарије, електро, машинских и водоводних инсталација, а у потпуности ће бити преуређени и мокри чворови у свим собама.

Планирано је и постављање нове фасаде као и изградња нових соба чиме ће се знатно повећати смјештајни капацитети дома.

У оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења - ЦЕБ два, започела је и потпуна реконструкција објекта старе болнице, будућег Горонтолошког центра у Дервенти у који ће бити смјештено око 100 лица.

Завршетак реконструкције се очекује до половине ове године, а вриједност ових радова је око 1.900.000 КМ.

У оквиру истог пројекта, у Модричи је почела изградња 22 индивидуалне стамбене јединице укупне вриједности 1.050.000 КМ.

Имплементатор Пројекта затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења ЦЕБ два на простору Републике Српске је Министарство за избјеглице и расељена лица.

Укупна вриједност Пројекта за подручје Републике Српске износи 29.178.194 евра, од чега је 18.169.413 евра кредитних средстава, док је 11.008.781 евро допринос локалних заједница.

Корисници колективних видова смјештаја најугроженија су категорија расељених лица и избјеглица, а самим тим и Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења /ЦЕБ два/, којим ће бити ријешено њихово стамбено питање, представља један од најхуманијих подухвата, када се говори о збрињавању избјеглица, расељених лица и повратника.

Реализацијом овог пројекта биће стамбено збринуте укупно 694 најугроженије породице, кроз 18 потпројеката у 15 градова и општина на простору Републике Српске и то у Дервенти, Добоју, Требињу, Фочи, Градишци, Козарској Дубици, Приједору, Модричи, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Рудом и Вишеграду.