latinica  ћирилица
12/02/2018 |  09:15 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Савановић: Опредјељење за смањење сиве економије и подизање плата и пензија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је опредјељење власти Српске смањење обима сиве економије и подизање радничких плата и пензија на основу економског раста.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је истакао да се путем санкција контролних органа неодговорни послодавци настоје увести у оквире закона, те да тај посао иде добро.

"Сви морају да плаћају доприносе и пријављују раднике и у том погледу нема компромиса. Идентификационе картице, које ће у овој години имати сви радници, омогућиће инспекцији увид у понашање послодаваца и тиме ћемо смањити обим сиве економије", рекао је Савановић за "Глас Српске".

Када је ријеч о повећању пензија, Савановић каже да се то може очекивати у складу са растом економије и отварањем нових радних мјеста. "Нови раст од два одсто биће у другом кварталу", рекао је Савановић.

Он је додао да је на основу акционих планова за запошљавање од 2011. године посао добило 22.490 лица, те да је за то утрошено више од 86 милиона КМ.

"План за ову годину је у фази усаглашавања, а у петак ћемо о томе разговарати на сједници Економско-социјалног савјета. Пред нама је седам програма, а један од њих је подршка запошљавању у привреди путем подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса за новозапослене", навео је Савановић.

Он је истакао да би Српска до краја ове године требало да добије измијењени и побољшани Закон о раду, јер је примјена постојећег у протекле двије године показала недостатке.

Савановић је нагласио да сви социјални партнери - Влада, послодавци и синдикалци треба да дају сагласност на измјене овог акта и у вези с тим постигну компромис на Економско-социјалном савјету.

"Нацрт Закона требао би у јуну бити упућен у Народну скупштину, а приједлог у септембру или октобру", рекао је Савановић.

Он је навео да је судбина колективног уговора и даље неизвјесна, као и да прича о томе траје већ двије године.

"Немамо пуну сагласност социјалних партнера у дијелу који се тиче регреса, плаћања синдикалног руководства у јавном и реалном сектору, броју дана за годишњи одмор... Важно је да имамо потписан колективни уговор, посебно у реалном сектору", навео је Савановић.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и борачких категорија, Савановић је рекао да су збринута 8.243 корисника и да је изграђена 3.341 стамбена јединица.

"Кроз неповратну новчану помоћ збринута су 4.902 корисника. За то је дат 151 милион КМ. Процјене показују да је остало још око 700 случајева за збрињавање", рекао је Савановић.

Он је најавио да је термин исплате годишњег борачког додатка 31. март, додајући да ове године у буџету за борачке категорије има 227 милиона КМ.

Савановић је додао да одредбе Нацрта закона о жртвама ратне тортуре нису дискриминишуће и да би, према процјенама, око 500 жртава требало да прима накнаду по том основу.

Извор: СРНА