latinica  ћирилица
11/02/2018 |  17:55 ⇒ 12/02/2018 | 07:35 | Аутор: РТРС

Не престају реаговања на Мектићеве ставове изнесене за хрватски лист (ВИДЕО)

И данас бројна реаговања на интервју министра безједности БиХ Драгана Мектића за Вечерњи лист, издање за БиХ, у којем је рекао да Срби требају признати геноцид у Сребреници и проћи катарзу.
Мектић за Вечерњи - Фото: РТРС
Мектић за ВечерњиФото: РТРС

За РТРС се огласио лидер СДС-а Вукота Говедарица, који је стао у Мектићеву одбрану, доводећи у питање и кредибилитет новинара, који је радио интервју.

Интервју Драгана Мектића, Вечерњем листу, за политичке странке и дан послије једна је од главних тема. За првог човјека СДС-а дилеме нема – Мектић је, каже, спорни дио интервјуа демантовао, а иза свега је смишљена политичка харанга на њега и СДС.

- Нико из СДС-а па ни Драган Мектић нема такав став, а очигледно је да је у питању једна врста харанге која се води против њега један дужи временски период. Ја као предсједник странке могу све то да одбацим - каже Говедарица.

Мектић јесте демантовао наводе у интевјуу, али су му новинари Вечерњег листа одговорили објављивањем аудио-снимка одговора на питање о Сребреници.

И новинар Вечерњег листа који је радио интервју потврдио је да га је Мектић накнадно звао и молио да интервенише у текст, што тумачи Мектићевим страхом од јавне осуде због изнесених навода о дешавањима у Сребреници. Тражио је да се у тексту помене и изјава Милорада Додика из 2012.године.

- То је истина, наиме када смо у најави ставили да ће бити интервју са Мектићем и ставили цитат и наслов да Срби морају извинити за геноцид онда се Мектић мени јавио и молио да морају додати то - напомиље Хасан Хаидар Диаб,  новинар Вечерњег листа Загреб.

- Очигледно је да је извјесни новинар имао само једну врсту намјере, а то је да од Драгана Мектића прави човјека кога треба дискредитовати на сваки могући начин. Према томе ја више вјерујем господину Мектићу него том сумњивом новинару који се и до сада бавио разним видовима малверзација - тврди Говедарица.

Мектићеве одговоре на питања Вечерњег у писаној форми није читао, али предсједник парламента каже, ако је онако како су пренијели електронски медији онда није добро.

- Није добра порука, треба да се држимо својих ставова и онога како је Република Српска и званично рекла, у Сребреници, нажалост, почињен је злочин и не може бити ријечи ни по једној теоретској дефиницији о геноциду - поручује Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Из СНСД-а наводе да ниједна политичка партија, организација или појединац не могу довести у питање историјске чињенице, а свако стављање Српске у контекст са холокаустом је вријеђање жртава, али и сваког живог становника Српске.

СНСД одлучно одбацује сваки покушај ревизије историје или читање историје из списа Хашког суда, из којег и ових дана сазнајемо да су пресуде доносили без доказа. Стога позивамо све организације и појединце да своје политичке, партијске или личне интересе остварују на одговоран начин, не прелазећи границе друштвено прихватљивог понашања.“)

- Зашто Мектић не прича о страдању српског народа? Према процјенама званичних институција, преко 3.000 невино настрадалих, било да је ријеч о цивилима, било да је ријеч о припадницима Војске Републике Српске је страдало у том крају Подриња. Зашто о тим стварима не прича? Зато што му то није Мехмедагић написао и зато што му то није одобрио Бакир Изетбеговић - истиче Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД-а.

Упитан да прокоментарише Мектиће тврдње изнесене у Вечерњем листу, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је одгворио да су се у БиХ дешавали страшни злочини, али да је одређене квалификације тешко прихватити. Нагласио је да као војник Војске Републике Српске никада није од претпостављених добио захтјев да почини неки злочин.

- Нити један народ не смије да сноси било какву одговорност за нешто што се приписује појединцима. Злочини су се десили, патњи је било, одговорност је лична и на томе ћу стати - поручује Бореновић.

О спорном интервјуу огласио се и Савез ратних- војних инвалида Републике Српске. И они су Мектићеве и тврдње оних који кажу да се у Сребреници догодио геноцид у потпуности одбацили.