latinica  ћирилица
11/02/2018 |  12:28 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Дио главе који боли открива прави узрок главобоље

Није свака главобоља једнака, а шест врста су најчешће главобоље које погађају пуно људи. Другачије се лијечи мигрена или бол код сљепоочница.

У зависности гдје и како се појављује, може да се ради о озбиљном здравственом проблему. Муњевита главобоља се појављује као "из ведра неба", а максимални интензитет постиже у неколико секунди. То може бити показатељ низа здравствених проблема, укључујући и крварење због пуцања крвног суда у мозгу што је опасно по живот.

Појављује ли се главобоља рано ујутро то свакако треба проверити код лекара јер може показивати да се ради о тумору на мозгу, апнеји, врло високом крвном притиску... Такође, по савет лекара треба отићи и ако се уз главобољу јављају промене вида, пробаве или расположења и ако се појављује напетост у врату или раздражљивост, или ако се бол појави након ударца у главу, открива портал Диплy.

Шест врста главобоље:

1. Јавља се у једној половини главе

Ради се о мигрени која није опасна главобоља, али је јако напорна за оне који пате од ње јер може да траје до 72 сата. Препознаћете ју по пулсирајућем болу умјереног до јаког интензитета, а уз то се понекад појављују мучнина, као и преосјетљивост на буку и свјетло.

Важно је узети таблету против болова одмах након појаве првих симптома, и мировати у мрачној и тихој соби.

2. Као да главу неко стеже обручем

У питању је тензијска главобоља која настаје постепено до средњег интензитета бола, а у глави је осјећај као да је неко стеже обручем. Најчешће се појављује због стреса и добро је мало одспавати.

3. Бол на једној страни лица, натечен капак...

Овде се ради о такозваној "кластер" главобољи која је јака и траје у циклусима од двије недјеље до мјесец дана. Јавља се у одређено доба године, а између два напада могу проћи и године.

У вријеме трајања бол се јавља сваки час и свакога дана и то у исто доба дана или ноћи и траје, отприлике, између пола сата и три сата.

Они који пате од овог облика примјетили су да им је боље док се крећу, за разлику од оних с мигреном који морају да мирују. Бол се јавља с једне стране главе и обично се на тој страни лица зачепи ноздрва или из ње цури, капак натекне, око је црвено, лице и чело се зноји. Овај облик пет пута је чешћи код мушкараца.

4. Бол у предјелу чела

У овом случају ради се о главобољи узрокованој упалом синуса. Бол се може осјетити и на јагодицама. Помоћи ће инхалација и туширање топлом водом (због паре која се удише).

5. На задњем дијелу главе (код врата) и на тјемену

Ова врста главобоље јавља се због проблема у кичми и врату, на примјер, може се појавити код дугог сједења. Протегните се мало, удахните свјеж ваздух...

6. Бол код сљепоочница

Појављује се ако неко има поремећај виличног зглоба и води тензијској главобољи. Осим бола у слепоочницама, јављају се и болови уха, лица, потешкоће код отварања и затварања уста, а чије се и "клик" кад се вилица помијера. Добро је посјетити љекара, пише хрватски портал 24 сата, а преноси Н1.

Извор:prva.rs