latinica  ћирилица
11/02/2018 |  08:14 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Изјава Мектића - преседан и срамота за српски народ

Професор Стевица Деђански рекао је да очекује да сви релевантни политички чиниоци Срба осуде изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића у вези са дешавањима у Сребреници, а Запад може да га узме, па и њега да кандидује за Нобелову награду.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

Деђански је истакао да су Срби навикли да их за овако нешто оптужују сусједи Хрвати или Бошњаци, али када овакве оптужбе долазе из српског етничког корпуса, каже он, то се онда може сматрати преседаном.

"То што је Драган Мектић рекао, па после повукао, вероватно ће бити да је схватио тежину својих речи, али то не значи да он тако и не мисли. Само је схватио да ће имати одијум у јавности који ће га осудити у овом питању. Не може бити оправдање да му је 'језик бржи од памети', поготово што у овом случају памети уопште и нема. Ово је велика срамота за цео наш народ", оцијенио је Деђански.

На питање да ли и колико оваква изјава може да нанесе штете Србима и у БиХ, али и у међународној јавности, јер Мектић је ову изјаву дао и као Србин и као члан српске странке /СДС/ у БиХ, али и као неко ко заузима значајну функцију, Деђански каже да Мектићева тежина и легитимитет нису толико велики да би могао да нанесе значајну штету, али свака изјава са српске стране наноси неку врсту штете.

"Да би се она умањила, очекујем да сви релевантни политички чиниоци Срба осуде ту изјаву, а Запад може да га узме, па да и њега кандидује за Нобелову награду", истакао је Деђански.

Мектић је јуче изјавио да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Он је за јучерашње издање "Вечерњег листа" рекао да "постоје релевантни документи који доказују геноцид у Сребреници и да Срби морају то признати".

"Погледајмо у Њемачкој, опет се њемачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име. То су радили болесни умови и те особе треба процесуирати", мишљења је Мектић.

Извор: СРНА