latinica  ћирилица
10/02/2018 |  22:00 ⇒ 23:04 | Аутор: РТРС

Владика Григорије: Пети симпозијум испунио очекивања

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије затворио је у Требињу пети симпосион "Теологија у јавној сфери", оцјењујући да је скуп испунио очекивања захваљујући изванредним предавачима, али и многобројним слушаоцима који су питањима активно учествовали у дискусијама.
Требиње - симпозијум - Фото: СРНА
Требиње - симпозијумФото: СРНА

Владика Григорије је захвалио свим учесницима на инспиративним и занимљивим предавањима појединачно им помињући имена, указујући да овакви сусрети доприносе да изађемо са више знања, али и међусобног поштовања и дјелотворне љубави.

"Наши симпосиони немају намјеру ни претензију да на постављене теме понуде коначна рјешења, него да важна и изазовна питања савременог свијета тематизују и да отворе дијалог са теологијом у којем ћемо са највећим међусобним уважавањем учити једни од других", истакао је владика Григорије.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски је навео да ћемо се тако сви заједно духовно обогаћивати, славећи Бога што нас је створио таквима да наше таленте не користимо на деструктиван начин него угледајући се на свога Творца искључиво човјекољубиво.

"Нека Бог благослови сваки наш напор усмјерен ка бољем разумијевању и већем поштовању свих људи са којима ћете, напуштајући овај наш требињски симпосион, доћи у сусрет", поручио је владика Григорије.

Затварању скупа претходило је предавање о теми "Православни секуларизам" о коме је говорио професор Аристотел Папаниколау са Фордам Универзитета из Њујорка.

Симпосион "Теологија у јавној сфери" и ове године је окупио домаће и стране еминентне стручњаке који су кроз панел дискусије настојали да успоставе дијалог између православне теологије и других области јавног живота – природним наукама, економијом, филозофијом, политиком, социологијом, умјетношћу.

Током тродневног трајања симпосиона владала је велика заинтересованост за понуђене теме, а у великом броју присуствовали су и студената факултета из Београда, Фоче, Бањалуке и других мјеста.

Пети годишњи скуп "Теологија у јавној сфери" организовао је Центар за филозофију и теологију Требиње.

Извор: СРНА