latinica  ћирилица
10/02/2018 |  15:59 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Какав је помак учињен у области економских реформи? (ВИДЕО)

Од усвајања највећег послијератног плана економских реформи у БиХ, Реформске агенде на свим нивоима власти, прошло је више од двије и по године.
Привреда, порези - Фото: РТРС
Привреда, порезиФото: РТРС

Истраживали смо какав је помак учињен у области економских реформи, и то мјера које се односе на пореско растерећење привреде.

Опорезивање рада отежава пословање. Послодавци и радници плаћају порезе и доприносе, али плаћају и таксе и разне такозване парафискалне намете.

Од зарада се, између осталог, одбија накнада за воде, туристичке заједнице, шуме, заштиту од пожара, заштиту од природних и других непогода и многе друге. За већину њих привредници и не знају за шта служе или гдје њихов новац одлази.

Република Српска је израдила регистар фискалних и парафискалних намета, што је била обавеза из Реформске агенде договорене са Европском унијом. Регистар садржи 365 различитих дажбина које плаћају правна и физичка лица.

Објављивање регистра зависи од динамике измјене закона.

Израда и усвајање подзаконских аката за Закон о пореском систему планирани су у марту 2018. године.

Потом ће се приступити анализи оптерећености привреде и становништва пореским и непореским давањима из Регистра.

На основу анализе, Влада ће израдити план укидања или смањења појединих давања у јуну 2018. године

Усвајање измјена законских и подзаконских аката планирано је до децембра 2018. године како би примјена почела од 2019.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Српске рекао је да оно што они очекују, јесте да се сваки појединачно анализира, те да се види њихова сврсисходност, начин и износ новца, који се прикупља на основу намета из привреде, али и како се троши.

"На крају да видимо који се могу укинути, који смањити, а све у циљу растерећења привреде", навео је Благојевић. 

У Републици Српској је свега осам активних предузећа на 1.000 становика. До економског раста, повећања броја радника и њихових плата водило би најављено смањење опорезивања рада, предвиђено, између осталог Меморандумом о заједничким политикама од 2018. до 2020. године Владе и Уније удружења послодаваца.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић истакао је да је договорено да у периоду од 2018. до 2020. године  опорезивање сведу на ниво из 2008. године.

Опорезивање плата данас је 62 одсто, а 2008. године било је 52 процента.

Влада је израдила Акциони план за реализацију мјера у 2018. години. Основу чине програм економских реформи и Реформска агенда.

Тек предстоји доношење и примјена најављених мјера, међу којима је измјена више закона. Пословна заједница очекује да би први ефекти могли бити видљиви половином ове године.