latinica  ћирилица
10/02/2018 |  15:52 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Након пријаве полиције за злоупотребе- каква је судбина бијељинске Шећеране? (ВИДЕО)

Бијељинска Фабрика шећера у стечају, поново је у центру пажње, али овај пут, мање због инвеститора, а више због полиције која провјерава пословање.
Бијељина - шећерана - Фото: РТРС
Бијељина - шећеранаФото: РТРС

Већ је надлежном тужилаштву поднесен извјештај против два лица, због сумње да су оштетили Фабрику шећера за више од милион марака.

Упоредо са судским процесима одвија се и стечајни. Поново су актуелна два инвеститора, која су измијенила старе понуде.

Вријеме не ради у корист Шећеране и повјериоци губе стрпљење. Сламка спаса су им двије понуде потенцијалних инвеститора, физичког лица из Српске и компаније из Турске, али ни једна не гарантује покретање фабрике, за шта се залаже Скупштина повјерилаца.

Илија Гркинић, представник радника у Одбору повјерилаца мисли да је људима све то тешко да чекају и да губе стрпљење. 

Одуговлачење стечаја не иде у прилог повјериоцима, који потражују 16 милиона марака. У оваквим ситуацијама, кажу, најчећше се не намире повјериоци, фабрике оду у ликвидацију, радници на улицу. Да Шећерана не би била продата у бесцијење, Скупштина повјерилаца одлучила се на реорганизацију фабрике.

"А то је да се имовина стечајног дужника уступи стечајним повјериоцима, који ће онда на ефикаснији начин покушати да заштите ту имовину и покушају да је ревитализирају и пусте у погон", наводи предсједник Скупштине повјерилаца, Фаик Мухић.

Стечајни уптавник тврди да не може радити план реорганизације, јер му повјериоци нису доставили најважнији податак, ко је инвеститор.

Небојша Матић, стечајни управник 46 каже да они имају лијепу жељу, то је све у складу са закном, да се направи план реорганизације, те да се претворе потраживања у акције.

"Желе и да се нова структура власништва утврди, али то све мора да испрати финансијер, нека компанија, предузеће или физичко лице", рекао је Матић.

Турска компанија нуди четири милиона 250 хиљада евра, али је заинтересована само за опрему, коју намјерава да одвезе у Турску.

Инвеститор из Бањалуке обећава производњу. Одлуку ће донијети Скупштина повјерилаца. Стечај индиректно оптерећују и судски процеси против бивших директора и стечајног управника Љубе Мрђе и Младена Кошутића, као и сумњиви спорови које је Шећерана губила због пропуштања рочишта, а који могу да промијене износ признатих потраживања.