latinica  ћирилица
10/02/2018 |  15:00 | Аутор: РТРС

Министарство здравља: Генерални штрајк може организовати само већински репрезентативни синдикат

Струковни синдикат доктора медицине обмануо је јавност и чланство најавом штрајка, јер генерални штрајк може да организује једино већински репрезентативни синдикат, речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото:Ministarstvo -zdravlja) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото:Ministarstvo -zdravlja)

У Министарству не доводе у питање да је Струковни синдикат доктора медицине репрезентативан, али истичу да нема статус већинског репрезентативног синдиката.

"Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, као што смо више пута наглашавали, отворено је за конструктивне разговоре са свим партнерима чији је циљ унапређење рада здравстеног система Српске", поручили су у Министарству.

У Министарству подсјећају овај синдикат да према важећим законским прописима Министарство и Влада Републике Српске ни на који начин нису надлежни за утврђивање минималног процеса рада за вријеме штрајка.

У ресорном министарству истичу да је Струковни синдикат доктора медицине навео нетачне податке, односно поређења примања здравствених радника у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Потпуно су нетачне тврдње да је основна плата доктора медицине у Републици Српској 976 КМ, а плата специјалисте 1.381 КМ. Струковни синдикат свјесно обмањује јавност и чланство износећи податак да је основна плата медицинске сестре у Српској 436 КМ, притом наводећи да је у ФБиХ више него дупло већа", наглашавају у Министарству.

Према релевантим подацима са којима располаже Министарство, доктор медицине, у зависности у којој јавној здравственој установи је запослен у просјеку има основну плату од око 1.260 КМ, а укупна примања око 1.390 КМ.

"Специјалисти у просјеку имају основну плату од око 1.680 КМ, а укупна примања од око 1.998 КМ, док супспецијалисти имају основну плату од око 1.820 КМ, а укупна примања у просјеку од око 2.120 КМ", наводе у Министарству.

Када је ријеч о медицинским сестрама и техничарима, у зависности од здравствене установе просјечна основна плата износи око 705 КМ, а укупна просјечна мјесечна примања око 798 КМ.

У ресорном министарству напомињу да су износи плата здравствених радника регулисани Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства и да је најмањи дефинисани коефицијент за медицинске техничаре пет, за докторе медицине од девет до 10, за специјалисте од 12 до 13, а за супспецијалисте од 13 до 14.

"Струковни синдикат доктора медицине обмануо је јавност и износећи нетачне податке о наводном одласку у иностранство 53 специјалиста за мјесец и по дана. На основу података из свих здравствених установа у Српској, Министарство је јавно саопштило да је број оних који су раскинули радни однос у здравственим установама за цијелу 2017. годину 61 доктор медицине и 175 медицинских техничара", истичу у Министарству.

У овом министарству сматрају крајње некоректним да се здравствени радници, који одговорно и пожртвовано раде свој посао, злоупотребљавају на овакав начин и да им се обећавају нереалне ствари попут повећања плата од 25 одсто.

Министарство поручује да се никада није противило побољшању материјалног положаја радника у здравству, али да неће обећавати нешто што није реално или дугорочно одрживо у здравственом систему.

"Уколико Струковни синдикат доктора медицине напусти праксу изношења неистинитих података у сврху политизације положаја радника у здравству спремни смо да разговарамо и заједнички радимо с циљем унапређења здравственог система у Републици Српској", закључили су у Министарству здравља.

Главни одбор Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске једногласно је донио одлуку о формирању Штрајкачког одбора, а за предсједника је изабран хирург Болнице у Зворнику Горан Бјековић.

На сједници Главног одбора констатовано је да Влада Републике Српске и ресорно министарство до данас нису доставили одговор на захтјев и накнадне ургенције овог синдиката за повећање плата због чега је донесена одлука да се настави са припремама за ступање у законити штрајк у грани дјелатности болница и грани дјелатности медицинске и стоматолошке праксе.

Извор: СРНА