latinica  ћирилица
10/02/2018 |  13:19 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Португалска дива Дулсе Понтеш 20. марта на Гитар Арт фестивалу

Један од најзначајнијих светских вокала, највећа португалска звезда Дулсе Понтеш, одржаће по први пут велики концерт 20. марта у Сава центру у Београду, у оквиру 19. међународног Гуитар Арт фестивала (16. - 20. март).
Дулсе Понтеш - Фото: Screenshot
Дулсе ПонтешФото: Screenshot

На београдском концерту Дулса Понтеш прославиће 30 годинина своје богате каријере, гдје ће поред великих хитова публика имати прилику да премијерно чује неке од нумера са актуелног албума "Перегринацао".

Дулсе Понтеш једна је од најпризнатијих португалских умјетница са девет албума продатих у више милиона примерака уз бројна компилацијска издања.

Публика широм свијета је препознаје по њеној чувеној интерпретацији пјесме "Canção do mar" – која је постала најизвођенија португалска пјесма свих времена.

У својој каријери сарађивала је са Сезариом Евором, Хосеом Карерарсом, Карлосом Нуњесом, Јоргосом Даларасом, Андреом Бочели, Ениом Мориконеом и многим другима.

Својим албумом "Лагримас" Дулсе Понтеш поново открива фадо, у тренутку када је био заборављен и када нова генерација музичара није била заинтересована за њега. Ово је албум који је остао као један од најбоље продаваних албума свих времена у Португалу.

Нову велику популарност фада, која почиње у првој деценији 21. вијека, није могуће замислити без одлучујућег доприноса највеће португалске диве Дулсе Понтеш.

Она спаја традиционални фадо са савременим стиловима и тражи нове музичке форме. Њена музика није инспирисана само иберијском музичком традицијом, већ и арапским, афричким и бразилским звуком.

Сарадња са легендарним композиторем Ениом Мориконеом заокружена је на албуму ''Фоцус'', као заједнички албум који потписују оба умјетника.