latinica  ћирилица
10/02/2018 |  12:51 | Аутор: РТРС

Уз хороре мршамо, а остали жанрови нас дебљају

Претјерани боравак испред ТВ екрана доводи до неконтролисане глади, при чему гледање изузетно популарних серија појачава конзумирање хране за чак 44 одсто.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Навике у исхрани се мијењају јер заокупљеност ТВ програмом доводи до слабљења функције дијела хипоталамуса, који контролише осјећај ситости, показују истраживања америчких научника са Универзитета Вашингтон.

Но, према ријечима научника, гледање хорор филма може да сагори 200 калорија, што је скоро једна цијела чоколада.

Што је филм стравичнији, губљење калорија је ефикасније, тврде научници Универзитета у Вестминстеру. Они наводе да гледањем хорор филмова можемо да изгубимо исту количину калорија као када бисмо један сат прали прозоре или ишли у полусатну шетњу.

Истраживачи су пратили 10 особа док су гледале класике хорор жанра и биљежили им пулс и установили да се за вријеме док је трајао филм број потрошених калорија у просјеку повећао за трећину. Дакле, испитаници су током гледања сваког филма сагорјели, у просјеку, по 133 калорије.

Као најбољи лијек против гојазности показао се филм "Исијавање" Стенлија Кјубрика из 1980. са Џеком Николсоном у главној улози, јер гледањем овог филма могуће је сагорјети чак 184 калорије, као и када бисте возили бицикл 30 минута. За њим иду "Ајкула" са 161 калоријом и "Истјеривач ђавола" са 158 калорија, док гледање "Осмог путника" пржи 152 калорије.

За разлику од хорор жанра, гледање акционих филмова и мелодрама повећава апетит, а самим тим и могућност да се угојите.

Истраживања су показала како брзе измјене сцена и звучне варијације у акционим филмовима, потичу гледаоце на грицкање двоструко више калорија него кад гледају нешто мирније. Исто је и са тужним филмовима. Зато унапријед припремите порције или изаберите здравије грицкалице.

Међутим, гледање телевизије утиче и на способност учења код дјеце. Дјеца млађа од три године која су често пред ТВ екраном могу да имају мању способност учења када крену у школу. С друге стране, малишани од три до пет година који су проводили много времена пред телевизором показали су бољу способност читања и рјешавања математичких задатака.

Извор: Независне новине