latinica  ћирилица
10/02/2018 |  09:31 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Вашингтону: Српска интензивирала контакте са дијаспором (ВИДЕО, ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Српска посљедњих година интензивирала контакте и сарадњу са свештенством и удружењима из дијаспоре, која дјелују у САД, а који су кроз хуманитарне активности несебично помагали грађанима Српске, посебно у катастрофалним поплавама 2014. године.
Цвијановић у Вашингтону - Фото: РТРС
Цвијановић у ВашингтонуФото: РТРС

Обраћајући се гостима на годишњој донаторској вечери коју је организовала Српска православна црква Светог Луке у мјесту Потомак код Вашингтона, Цвијановићева је посебно нагласила значај постојања институционалне везе између дијаспоре и Републике Српске, у којој СПЦ заузима значајну улогу.

Она је изразила жељу да ће та сарадња у будућности бити још боља и продуктивнија.

Премијерка Српске у Вашингтону

Као знак подршке Владе и грађана Српске, Цвијановићева је Његовом преосвештенству епископу источноамеричком Иринеју уручила рјешење о одобрењу 10.000 долара Српској православној цркви Свети Лука за духовну и културну мисију коју обавља у САД, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Захваљујући СПЦ, Влада Српске има добру сарадњу са Србима у Вашингтону уз чију подршку су реализоване многобројне и значајне активности и опредјељена је да се и у наредном периоду настави добра сарадња.

Премијерка Српске у Вашингтону

Међу више од двије стотине донатора и званица, вечери су присуствовали и принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, потпредсједник Народне скупштине Србије Владимир Маринковић и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

Донаторску вечеру организовала је црква Свети Лука у Вашингтону. "У плану је један значајан догађај који укључује нашу дијаспору у Вашингтону, а ријеч је о догађају који треба да има и хуманитарни карактер и служиће изградњи нове Саборне цркве у Вашингтону", навела је Цвијановићева.

 Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је јуче у Вашингтону са замјеником извршног директора у Међународном монетарном фонду Ричардом Дорнбошем након што је Извршни одбор Међуанродног монетарног фонда на својој сједници донио одлуку о исплати друге транше проширеног аранжмана са БиХ.

Дорнбош је поздравио допринос који је пружила Влада Републике Српске на провођењу реформи и мјера дефинисаних Реформском агендом и у Писму намјере ММФ-у.