latinica  ћирилица
09/02/2018 |  19:41 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји у сјени политике

Почеле су Зимске олимпијске игре. Такмичење, које окупља најбоље спортисте свијета, већ на почетку, у сјени је растућих тензија, али и лидера који су на церемонији отварања били ближе једни другима него икада. Сјеверна и Јужна Кореја изашле су под заједничком заставом. Званичне руске делегације нема, а амерички потпредсједник Мајк Пенс избјегао је сусрет са церемонијалним сјевернокорејским предсједником.
Зимске олимпијске игре  2018. - Фото: nezavisne novine
Зимске олимпијске игре 2018.Фото: nezavisne novine

Олимпијада у ватри политике и спорта – тако би се најкраће могле описати тек отворене Зимске олимпијске игре. Пјонгчанг постало је мјесто које је бар на један дан спојило Јужну Кореју са сусједним нуклеарним ривалом, али истовремено и блиског савезника Сеула – Сједињене Америчке Државе које слове за највећег непријатеља Пјонгјанга.

Наступ Сјеверне и Јужне Кореје под једном заставом многи су видјели као корак напријед у односима. Ким Јо Џонг, сестра сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна, заједно са церемонијалним предсједником те земље Ким Јонг Намом на церемонији отварања руковала се са јужнокорејским предсједником Мун Џае Ином.

Први је то долазак, још од Корејског рата, неког члана сјевернокорејске владајуће породице у Јужну Кореју. Све је то, на само неколико метара од њих, посматрао и потпредсједник САД Мајк Пенс. Иако су на вечери ове три стране требало да сједе за једним столом, Пенс је тај сусрет ипак избјегао. Док се политичари надмудрују, организатори шаљу помирујуће поруке.

"Драги спортисти, сада је ваш ред. Ово је такмичење вашег живота. Потакнућете нас да живимо у миру, без обзира на све разлике", рекао је на церемонији отварања ЗОИ Томас Бах, предсједник МОК-а. 

Макар формално, овогодишње Игре проћи ће без руског тима чији су спортисти продефиловали под олимпијском химном и заставом. Суд за спортску арбитражу у Лозани, на дан почетка такмичења, одбацио је жалбе 47 руских спортиста и тренера против забране наступа на Играма, тако да Руси сада наступају са 169 представника. У руској Думи такво рјешење нису прихватили.

"Двоструки стандари су неприхватљиви. Придржавамо се закона, али када они падају морамо реаговати, а реакција ће бити оштра и одлучна", изјавио је Вјачеслав Володин, предсједник руске државне Думе.

Без обзира на то, Руси су у свом духу отворили традиционалну “Кућу спорта” промовишући земљу без обзира што званично не могу учествовати.

До 25. фебруара више од 3.000 спортиста из 93 земље такмичиће се за рекорне 102 медаље. Занимљиво је и да је 30.000 полицајаца требало да обезбјеђује Игре, али их је сада много више због сјевернокорејске делегације.

Док спортисти јуре ка медаљама, једно је сигурно – чак ни ниске температуре не могу охладити узавреле политичке главе свјетских лидера.