latinica  ћирилица
09/02/2018 |  18:23 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Поднесена кривична пријава против бившег и садашњег директора рибњака "Саничани" (ВИДЕО)

Приједорска полиција је Окружном тужилаштву поднијела пријаву против два лица из Прњавора и Градишке због сумње да су починили кривична дјела у приједорском рибњаку "Саничани". Незванично, ријеч је о Павлу Вуруни – бившем, и Ради Ратковцу, садашњем директору рибњака.
Рибњак "Саничани" - Фото: Screenshot
Рибњак "Саничани"Фото: Screenshot

Вуруна и Ратковац терете се да, као одговорна лица у рибњаку "Саничани", радницима нису исплатили обрачунате зараде од 444.000 марака и још скоро 250.000 марака за доприносе. Двојцу се на терет ставља и утаја пореза.

Према полицијском извјештају, они нису евидентирали дисконтну продају 15.802 килограма рибе, са оствареним приходом од 71.047,50 КМ, које даље нису уплатили на жиро-рачун предузећа.

Радници "Саничана" и буџет Српске оштећени су за готово 762.500 КМ. Раде Ратковац, брат је већинског власника рибњака Радојице Ратковца, који данас није био доступан. 

На незаконите радње у рибњаку "Саничани“ РТРС је, подсјећамо, указивала неколико пута. Радници су годинама, умјесто плате, примали позајмице. Прво, кажу, потпис на позајмницу, па плата на руке. Страхују да на крају приче још не буду и дужни.

"То ни ми не знамо, јер немамо увид у те папире. Кад примимо позајмицу, не добијемо никакву признаницу", истиче радник рибњака Дејан Крнета.

У више наврата, запослени су молили за помоћ и указивали на бројне нелегалне радње.

"Због неисплаћивања и неизмиривања обавеза према радницима, не можемо се лијечити, а да не причамо о хтз опреми и условима рада. Наша радничка права су нарушена", каже радник Душко Криваја.

За дјела која се стављају на терет Ратковцу и Вуруни, законом је предвиђена новчана казна или казна затвора у трајању до три године.