latinica  ћирилица
09/02/2018 |  16:41 | Аутор: РТРС

Подривање државе мора престати

Швајцарска и аустријска штампа пишу о Србији у свјетлу нове Стратегије Европске уније за Западни Балкан, али и о односима Београда и Захреба уочи посјете предсједника Србије Александра Вучића Хрватској.

"Косово, а не Косова, није А него О, није А него О – урла човјек у мегафон пред делегацијом ЕУ у Београду", пише бечки дневник Стандард и објашњава да тај човјек "хоће да каже да треба употребљавати српску, а не албанску ријеч. Он протестује због тога што ЕУ тражи нормализацију односа између двије државе југоисточне Европе прије него што Србија приступи Унији. Осим тога, мора се постићи и споразум који ће спријечити да Србија омета приступи Косова ЕУ. Тема Косово је доминирала и приликом посјете комесара Јоханеса Хана Београду. Хан је рекао: Вријеме је да се то регулише једном за свагда. Предсједник Србије Александар Вучић је говорио о брду проблема који предстоје, а додао и да ми не бисмо били први који се пењу на Монт Еверест.

"Комесар сматра да Србија мора да удвостручи своје напоре ако жели да постигне циљеве. За неколико недјеља ће предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер посјетити свих шест потенцијалних земаља-чланица ЕУ. У мају ће у Софији бити одржан и самит о Западном Балкану. Европска унија хоће да до 2020. године у региону потроши додатних 500 милиона евра како би биле поправљене слабости правне државе и у циљу слања савјетодавних мисија. Те мисије је Хан назвао понудом која не може да се одбије."

"На крају, и реформе морају бити прецизно праћене. Друга поглавља би требало закључити тек када се постигну циљеви на плану правне државе. Структурни проблеми су стари и захватају дубоко. У бившој Југославији и Албанији, тајна служба је имала опресивну улогу, безбједносне структуре никада нису биле свеобухватно информисане. Зато се не ради само о реформи правосуђа. У стратегији ЕУ се јасно говори, подривању државе и везама с организованим криминалом", пише бечки Стандард.

Швајцарски дневник Луцернер цајтунг преноси да "Најмлађа чланица ЕУ, Хрватска, од свог сусједа Србије тражи да јој плати ратну одштету; "У питању ратне одштете нема дилеме", рекао је шеф хрватске владе Андреј Пленковић у Загребу. Он је додао да је Србија већ више од деценија у обавези да плати штету насталу у грађанском рату (1991-1995). Но, није навео никакве бројке. Србија то одбија и са своје стране тражи ратну одштету од Хрватске. Сљедеће недјеље ће српски предсједник Александар Вучић доћи у посјету Загребу која се очекује са великим занимањем."

"Хрватска свој домовински рат види као одбрамбени рат против српских снага вођен како би била постигнута независност од Југославије. Срби и данас тврде да су тим ратом жељели да спријече да у Хрватској постану мањина, када су у Југославији већ били већина".

Извор: Дојче веле (DW)