latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

"Источна алтернатива": Чуркин и Јоловић за највећа општинска признања

Представници Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске данас су на протокол Скупштине општине Сребреница предали приједлоге за додјелу највећих општинских признања - Виталију Чуркину и Милану Јоловићу, поводом Дана општине - 11. марта.
Источна алтернатива - Фото: РТРС
Источна алтернативаФото: РТРС

"Источна алтернатива" је предложила да се највеће општинско признање - Плакета са златним грбом општине Сребреница постхумно додијели руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, који је преминуо прије годину дана.

"Виталиј Чуркин је улагањем вета спријечио усвајање срамне британске резолуције о Сребреници којом би се српски народ прогласио геноцидним", наводи се у образложењу приједлога.

За највеће општинско признање предложен је Милан Јоловић Легенда, бивши командант специјалне јединице Војске Републике Српске "Вукови са Дрине".

Образлажући овај приједлог, Удружење је навело да су та јединица и њен командант дали највећи допринос у спасавању и заштити српског народа у Сребреници и средњем Подрињу од потпуног уништавања и истребљења са лијеве обале Дрине, што је према оцјени "Источне алтернативе" био циљ муслиманског руководства БиХ на челу са творцем Исламске декларације Алијом Изетбеговићем и командантом муслиманских снага у Сребреници Насера Орића.

Извор: СРНА