latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:24 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Радови на санацији клизишта на Тјентишту почињу за 30 дана (ВИДЕО)

Уколико се све буде одвијало планираном динамиком, за тридестак дана требало би да буде завршена пројектна документација за санацију клизишта у Долини хероја на Тјентишту, када би требало да почну и радови – договорено је током посјете потпредсједнице Владе Српске Сребренке Голић и стручњака којима је посао повјерен у Националном парку "Сутјеска".
Министрица Голић посјетила Тјентиште - Фото: СРНА
Министрица Голић посјетила ТјентиштеФото: СРНА

Увидом у пројектну документацију, рађену прије 32 године, утврђено је да тадашње клизиште није у потпуности санирано.То захтијева свеобухватан приступ у изради новог пројекта.

Стеван Јовановић директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију је истакао да су воде претходних 25 до 30 година промијениле токове, што је уз посљедњу кишу и пукотину која је евидентирана још 1986. године, сада изазвало клизиште.

Посао је осим Института за урбанизам и грађевинарство,п овјерен Заводу за геологију и Дирекцији за обнову и изградњу Републике Српске. Прије главног пројекта слиједи испитивање стабилности земљишта и подземних и површинских водотокова.

"Рачунамо за десетак дана да ће комплетна геологија урадити своје, да ће се снимити комплетна конфигурација терена и предложити геолошке мјере које су неопходне. Хидрологија ће урадити своје и онда ће на крају статичари и инжењери грађевинске струке предложити модус и начин санације комплетног комплекса. Рачунам да ћемо за за мјесец дана имати комплетну конструкцију и износе који су потребни", рекла је Голићева.

Она је захвалила свима који су се јавили и пружили помоћ одмах по сазнању да се активирало клизиште, као и медијима, те навела да ће се Влада Српске за помоћ обратити и Унеску.

"Требало би од Унеска да добијемо око 40.000 долара. Затим, јавила се и Влада Србије и они су вољни да нам помгону у санацији. Уз помоћ Владе Српске и наших институција надам се да ћемо овај комплекс довести у стање да се опет можемо да поносимо њиме", закључила је Голићева.

Влада Српске и Национални парк “Сутјеска“ изразили су велику захвалност потомцима учесника Битке на Сутјесци, поштоваоцима антифашистичких тековина и Националног парка “Сутјеска“ на понуђеној помоћи.

Дејан Павловић директор НП "Сутјеска" је нагласио да се јављају људи из читаве бивше Југославије и нуде материјалну или помоћ у раду и најавио је да ће, упоредо са санацијом клизишта, бити настављена обнова споменика започета прошле године, тако да би у изворном сјају требало да дочека јубилеј-седам и по деценија од Битке на Сутјесци у јуну.