latinica  ћирилица
09/02/2018 |  11:06 | Аутор: РТРС

Џонсон: БиХ заостаје за сусједима на путу ка Унији

Шеф дипломатије Велике Британије Борис Џонсон написао је чланак у којем наводи да напредак у БиХ није испунио очекивања, и упозорио, да се БиХ на путу ка Европској унији креће много спорије него што се то очекивало.
Борис Џонсон - Фото: vijesti.me
Борис ЏонсонФото: vijesti.me

Он је у свом тексту изразио подршку Британије за бољу будућност за БиХ, без обзира на то што његова земља излази из Европске уније, јер, то не значи да, како каже, напушта Европу.

Истиче и да историја учи јасну лекцију да је стабилност Западног Балкана кључна за стабилност цијеле Европе. "Судбине и интереси наших земаља су данас испреплетени и такви ће остати након нашег изласка из ЕУ", поручује он.

Подсјећа да су се прије три године Британија и Њемачка удружиле да подрже реформе у БиХ. Како каже, заједно су покушали помоћи у отварању радних мјеста, побољшању јавних услуга, борби против корупције, ребалансу економије и јачању владавине права.

"Пуно тога је постигнуто од тада. Ваше банке су стабилније, закони о раду и пензијском осигурању су обновљени. БиХ сада финализује своје одговоре на Упитник о чланству у Европској унији. Али, да будемо искрени, постигнути напредак није испунио очекивања. Економија не расте довољно брзо да би побољшала животни стандард већине људи. БиХ се на путу евроатлантских интеграција креће много спорије него што се очекивало. А бх. лидери су, један за другим, одлучили да дјелују једнострано и ван оквира Дејтонског споразума", истиче Џонсон.

Подсјећа и да је становништво БиХ једно од оних које најбрже стари у цијелој Европи, те да док сусједне земље напредују, БиХ не иде укорак с њима.

На питање у којем правцу треба да иде БиХ, он одговора позивом бх. политичким лидерима да заједно раде у духу компромиса на хитном рјешавању питања изборне реформе.

Џонсон је истакао да ће у јуну Британија на самиту у Лондону окупити лидере свих шест земаља Западног Балкана, заједно са европским партнерима, у намјери да се пружи подршка младим предузетницима, посебно у дигиталном сектору, те фокусира на јачање регионалне сарадње у развоју инфраструктуре и у борби против корупције и организованог криминала.

Извор: Агенције