latinica  ћирилица
09/02/2018 |  09:12 | Аутор: РТРС

Доктори подржали потпомогнуто самоубиство- бурне реакције

Већина доктора у Великој Британији и шира јавност подржала је потпомогнуто самоубиство, наводи се у серији текстова објављених у часопису British Medical Јоurnal.

Више од половине доктора слаже се да би у одређеним околностима требало дозволити помоћ у окончавању живота, показало је истраживање 733 доктора.

Помоћ подразумијева могућност да доктори пацијентима са неизљечивим болестима доставе смртоносне лијекове остављајући на пацијентима да их сами узму.

Британска медицинска асоцијација званично се супротставила овом приједлогу.

"Разлика између наше политике и ставова љекара угрожава наш кредибилитет", саопштио је доктор Дејвис.

Докторка Фиона Гадли, главна и одговорна уредница часописа British Medical Јоurnal, истиче да велика већина британске јавности јесте за увођење овакве врсте помоћи, што се показало као добром одлуком у другим дијеловима свијета.

"Ми подржавамо увођење помоћи у окончавању живота", навела је Гадли.

Противници доношења овакве одлуке наводе да су изнесени докази оспориви, пише Дејли Мејл.

"Најсигурнији закон је онај који имамо, који брани сваку врсту еутаназије или сличних начина самоубистава. Закон спречава експлоатацију и злоупотребу, али истовремено даје дискеционо право судијама и тужиоцима за правдом у тешким случајевима".

Такође се додаје да приоритет владе мора бити пружање најквалитетније услуге у посљедњим тренуцима живота, о којој год болести да је ријеч.

Извор: Б92