latinica  ћирилица
09/02/2018 |  09:08 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Ћорић: Иванић и Црнадак пред странцима оптужују Српску за споре реформе

Члан Главног одбора СНСД-а Недељко Ћорић рекао је да је ова странка јасно и недвосмислено опредијељена за европски пут БиХ, али уз поштовање интереса и улоге Републике Српске.
Недељко Ћорић - Фото: СРНА
Недељко ЋорићФото: СРНА

Ћорић је оцијенио да доношењем нове стратегије проширења за Западни Балкан, европска будућност региона и, што је још важније, Републике Српске постаје сигурнија и извјеснија.

"Заокрет у погледу начина доношења одлука, односно одустајање од политике наметања рјешења, те препуштање државама и државним заједницама потенцијалним чланицама Уније да самостално доносе одлуке свакако је од посебног значаја за позицију Републике Српске. Предуго су се европске интеграције користиле као инструмент притиска на Српску, антидејтонски пренос надлежности и аргумент за унитаризацију БиХ", нагласио је Ћорић.

Он је навео да је очекивано што су те инструменте користиле партије са сједиштем у Сарајеву, али је, како каже, поражавајуће да су те исте инструменте и исту реторику прихватиле и поједине партије и политичари из Српске.

Ћорић је рекао да су "грађанима Републике Српске познате бројне ситуације у којима су члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић и министар иностраних послова у Савјету министара и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак у разговорима са страним званичницима кривицу за спорост у реформским процесима и приступању ЕУ приписивали актуелној власти Републике Српске".

"Ако се вратимо у прошлост сјетићемо се да су управо ПДП и Младен Иванић креатори заједничког рачуна ПДВ-а што је једна од економски најпогубнијих одлука за Републике Српску. Чак и у недавној изјави за један сарајевски портал Иванић говори о значају институција у процесу придруживања ЕУ, веома мудро избјегавајући да прецизира о којим или боље да кажем чијим институцијама је ријеч - институцијама БиХ или Републике Српске", рекао је Ћорић.

Извор: СРНА