latinica  ћирилица
09/02/2018 |  08:17 ⇒ 08:18 | Аутор: РТРС

Магла у котлинама и уз ријеке

Сви путеви у Републици Српској јутрос су проходни, коловози су мјестимично мокри и клизави, посебно у вишим предјелима, а на поједним дионицама у котлинама и уз ријечне токове видљивост је смањена због магле, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

У Федерацији БиХ коловоз је претежно мокар у нижим предјелима, док у вишим мјестимично има заосталог снијега или леда, нарочито на путном правцу Крњеуша -Босански Петровац.

Магла и ниска облачност смањују видљивост на ширем подручју Бихаћа, Босанског Петровца, Грахова, Купреса, Груда, Посушја, Мостара, Чапљине, дијелове Кантона Сарајево, као и у долинама Саве, Лашве и Босне.

Одрони су учестали на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, па се возачима савјетује опрезна вожња прилагођена условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме.

Саобраћај је, због изградње будућег ауто-пута, обустављен на дионици магистралног пута Бањалука-Прњавор, у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Клашнице један -Прњавор, због изградње ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укрштања са магистралним путем.

Саобраћај је, због санације, потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице /улице 27. марта и Српске војске у Бијељини/. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Због радова на дионици магистралног пута Лончари-Брчко један и Брчко два-Доња Буковица саобраћај је преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Због изградње кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и Братунац-Дрињача.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До, због чега се саобраћај одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

За сва возила чија укупна маса прелази 16 тона забрањен је саобраћај на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље.

У Федерацији БиХ на ауто - путу А-1 траком за претицање саобраћа се на дионици Сарајево запад-Лепеница због активног клизишта на локалитету Бан Брдо. Возачи се упозоравају да на овој дионици возе опрезније и смањеном брзином.

Једном траком саобраћа се на магистралном путу М-14.2 Ресановци - Дрвар због урушавања потпорног зида.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Извор: СРНА