latinica  ћирилица
08/02/2018 |  20:02 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Срђану Тородовићу и Слободи Мићаловић награде Фипресци Србија

Глумица Слобода Мићаловић данас је у Музеју југословенске кинотеке примила награду Фипресци Србија за најбољу женску улогу, а додијељена јој је за улогу у филму "На млијечном путу".
Срђан Тодоровић и Слобода Мићаловић - Фото: РТРС
Срђан Тодоровић и Слобода МићаловићФото: РТРС

Захваливши на награди, Слобода Мићаловић је рекла да она припада цијелој екипи филма и Емиру Кустурици, који јој је дао шансу да уради нешто ново.

Глумци, примијетила је, често умију да кажу како им ријеч критичара и није толико важна, посебно кад направе лошу улогу. С њом се није у потпуности сложио Срђан Тодоровић, који је награду Фипресци добио за најбољу мушку улогу.

Тодоровић, који је награђен за улогу у филму "Проклети пас", рекао је да је затечен наградом, јер оне обично долазе од жирија у којима сједе колеге глумци, редитељи, сценаристи.

"Ово је прва награда у мојој каријери коју сам добио од критике коју изузетно цијеним и поштујем и не бих се сложио с колегиницом Мићаловић, јер мене и те како интересује шта пише у новинама, нарочито када ме похвале", казао је Тодоровић.

Српска секција међународне федерација филмских критичара - Фипресци Србија за најбољи филм прогласила је "Реквијем за госпођу Ј." Бојана Вулетића, који је добио признање и за најбољу режију и сценарио.

За најбољу фотографију награђени су Горан Воларевић и Мартин Шец за филм "На млијечном путу", док је признање за најбољу монтажу припало Ђорђу Станковићу за "Афтерпарти".

Према мишљењу Фипресци Србија, најбољу музику је написао Немања Мосуровић за остварење "Проклети Пас", док је најбоље костиме урадила Јелена Стокућа за филм "Зона Замфирова".

Награда за најбољи документарни филм отишла је у руке редитељке Миле Турајлић за остварење "Друга страна свега", док је за најбољи страни филм проглашено остварење "Без љубави" Андреја Звјагинцева.

Посебна награда за животно дјело и трајни допринос Српској кинематографији уручена је Ђорђу Николићу, који је био директор фотографије на различитим филмским пројектима од 1960. године.

Татјана Цветичанин је примила постхумно признање за њеног преминулог супруга Александра Д. Костића који је био цијењени драматург, филмски критичар и уредник филмског програма на ТВ Б92. С

лобода Мићаловић је награду посветила свом преминулом оцу који би се, како је рекла, силно радовао да може да је види.

Извор: Танјуг