latinica  ћирилица
08/02/2018 |  19:42 | Аутор: РТРС

Јутарњи: Зашто Пленковић није поменуо Вучића у ЕП

Говор Андреја Пленковића у ЕП оставио је трага међу европарламентарцима, био је одговоран и озбиљан и користан за Хрватску, пише “Јутарњи лист“.

Међутим, говор је, како се наводи, показао да се премијер потпуно дистанцирао од спољње политике коју води предсједница Колинда Грабар Китаровић.

Како се наводи, сви сматрају да је Пленковић врло ефектно одговарао на питања и оставио сјајан утисак у средини у којој се ионако лако и добро сналази.

“Јутарњи“, међутим, констатује да није остало непримијећено да Пленковић ни једном ријечју није најавио скори долазак предсједника Србије Вучића у Загреб и није говорио о Иницијативи три мора коју свесрдно заступа предсједница.

На Пантовчаку, пише Јурица Курблер за “Јутарњи“, за сада није анализиран премијеров говор, док извори из владе тврде да је Пленковић желио не само да покаже своје европско лице и визију уједињене Европе каквом је он види, него је на неки начин најавио хрватско предсједавање ЕУ за двије године.

“Пленковићев говор у Европском парламенту био је сјајан, премијер се показао сувереним на европским темама, али двије ствари је, свјесно или несвјесно, изоставио. Ако је Жан Клод Јункер поздравио долазак Александра Вучића у Загреб, требало је то да спомене и Пленковић, као што је требало бар у неколико реченица да се осврне на Иницијативу три мора“, каже за Јутарњи један искусни хрватски дипломата који је пажљиво анализирао све што је хрватски премијер поручио из Стразбура.

Изостанак спомињања Вучићевог доласка у Загреб противи се “правилу струке“, каже неименовани саговорник Јутарњег, јер се, каже, ту не ради о томе да ли неко некога воли или не воли, већ о строгим дипломатским правилима које треба поштовати.

Иначе, Кабинет хрватске предсједнице и српског предсједника свих ових дана су у контакту, а сутра би се, пише Јутарњи, могао знати и коначни програм дводневне Вучићеве посјете Загребу.

На Пантовчаку, додаје се, још не откривају кога ће све Вучић посјетити и с ким ће разговарати.

“Важно је то за регију, баш у тренутку када ЕУ припрема нову стратегију за проширење и о томе је Андреј Пленковић требало да води рачуна. Уосталом, хрватска улога и у даљњем проширењу ЕУ биће важна. Изостављање Иницијативе трију мора такође није добро, јер она нема политичку димензију и данас је потпуно смијешно говорити да су Њемачка и Француска против тога. Уосталом, подршку тој иницијативу дали су и Трамп и Путин“, наводи саговорник Јутарњег.

Упитан да ли је то најава новог дистанцирања предсједнице и премијера, саговорник Јутарњег каже да је то више показатељ сталног недостатка комуникације.

“Они никада неће рећи директно нешто један против другога, али се осјећа та суздржаност у односима. И то није добро“, наводи исти извор.

Премијеров говор хвали и европарламентарац Иван Јаковчић, који је Пленковића питао што мисли о доласку Вучића у Загреб.

“Нисам то питање поставио случајно, већ у контексту тога што је Министарство спољних послова истовремено с позивом хрватске предсједнице Вучићу саопштило да можда још није тренутак за ту посјету", објашњава Јаковчић.

У Бриселу је то, наводи, изазвало реакције, па су и европарламентарце многи питали каква је то хрватска спољна политика када предсједница говори једно, а МСП друго.

"Лично сам за дијалог и мислим да је важно да до таквих сусрета дође, али то нејединство у хрватској спољноој политици није овде у европским институцијама добро примљено“, јасан је Јаковчић.

Исто тако, Јаковчић каже да је то питање поставио да би чуо директни Пленковићев став да ли је за даљње проширење ЕУ. Оно што је чуо, тврди, да га је задовољило.

Сматра да ће и Пленковићев говор у којем није споменуо да је предсједница позвала Вучића, нити њену Иницијативу три мора, даље заоштрити односе Пантовчака и Банских двора.

Европарламентарка Дубравка Шуица каже да сматра да се премијер није освртао на долазак Вучића јер то није ни била тема, већ будућност Европе.

Извор: Б92