latinica  ћирилица
08/02/2018 |  19:29 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Споразум неприхватљив, ако није по Резолуцији 1244

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да правно-обавезујући споразум Београда и Приштине, на коме Брисел инсистира, сам по себи није проблем уколико полази од Резолуције 1244, али, ако је то споразум којим се на неки начин суспендује та резолуција и намеће нова политичка реалност, то је онда апсолутно неприхватљиво.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић је у изјави за "Спутњик" рекао да је увјерен да у Београду нико тако нешто не би прихватио.

"Евентуално бисмо могли да причамо о некаквом компромисном решењу које подразумева нове границе на Балкану, претпостављам не само /самопроглашено/ Косово, већ и питање Републике Српске је важно отворити, па после тога можемо на референдуму да одлучујемо да ли да прихватимо такав аранжман или не", нагласио је Анђелковић.

Он је поновио да Србија, сигурно неће прихватити да се одрекне Косова и Метохије без некаквог ширег компромисног рјешења које, између осталог, подразумијева подјелу.

Према његовим ријечима, понекад се намеће теза да су Руси већи Срби од Срба и нагласио да то напросто не стоји.

"Руси су српски партнери у одбрани српских интереса, као што је и Србија коректна према Москви, али нема говора да би Србија одустала од одбране својих интереса, а Русија не би. Напросто, тражиће се или компромисно решење или ће тражити да се задржи садашње", указао је Анђелковић.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра да ће се дипломатска борба око Космета одвијати на два колосјека, прије свега у УН.

"Докле год Руска Федерација буде подржавала званичан став Србије, Косово неће постати пуноправна чланица те организација колико год држава ту квазитворевину признало", рекао је он.

Рајић је нагласио да са друге стране вјерује да ће се дијалог између Београда и Приштине и даље одвијати у Бриселу под покровитељством ЕУ "јер је одлуком претходне власти у Србији тај дијалог премјештен на терен ЕУ и самим тим је улога Србије значајно отежана и маневарски простор за дипломатско политичко и правно дјеловање битно сужен".

Извор: Срна