latinica  ћирилица
08/02/2018 |  18:44 | Аутор: РТРС

Русија испратила хероја: На сахрани пилота 30.000 људи (ФОТО)

Око 30.000 људи присуствовало је комеморацији и сахрани руског пилота чији је авион оборен над сЈеверном сиријском провинцијом Идлиб.
Сахрањен руски пилот Роман Филипов (фото:Tanjug,AP) -
Сахрањен руски пилот Роман Филипов (фото:Tanjug,AP)

Комеморацији су пристуствовали руски министар одбране Сергеј Шојгу и други истакнути званичници, пренијеле су агенције.

Како се наводи, Филипов је сахрањен у Вороњежу, граду на југозападу Русије.

Филипов је био ожењен и отац четворогодишње дјевојчице.

Предсједник Русије Владимир Путин је прије два дана постхумно одликовао погинулог руског пилота Романа Филипова за хероја Русије.

Сахрањен руски пилот Роман Филипов (фото:Tanjug, AP)

Тијело руског пилота Романа Филипова, који је погинуо након што су његов авион "Сухој 25" оборили припадници џихадистичке групе Тахрир ел-Шам изнад тероторије коју контролишу екстремисти, пренесено је у уторак у Русију.

Филипов се катапултирао недалеко од села Тел Дебес и до посљедњег тренутка борио се против екстремиста оружјем које је имао код себе, али се послије окршаја разнио активирањем ручне бомбе пошто је видио да му се екстремисти приближавају, наведено је раније у саопштењу руског министарства, пренио је ТАСС.

Сахрањен руски пилот Роман Филипов (фото:Tanjug, AP)

Џихадистичка група Тахрир ел-Шам преузела је одговорност за обарање руског борбеног авиона "Су-25" на северу Сирије у суботу. Та група, којој се раније прикључио и екстремистички Нусра Фронт, тврди да је авион оборила из ручног ракетног бацача, али није навела ко је одговоран за убиство пилота који се катапултирао.

Нусра Фронт је некада био огранак Ал Каиде у Сирији.

Извор: Танјуг