latinica  ћирилица
08/02/2018 |  18:40 ⇒ 09/02/2018 | 07:45 | Аутор: РТРС

Почело поновљено суђење за злочин у Кукавицама код Рогатице (ВИДЕО)

Пред Судом БиХ почео је другостепени поступак против Мухамеда и Тарика Шишића, Емира Драковца и Азиза Шуше - оптужених, па у првостепеном поступку ослобођених због злочина над српским цивилима у мјесту Кукавице код Рогатице у августу 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Због непотпуно утврђеног чињеничног стања, Апелационо вијеће укинуло је ослобађаујућу пресуду којом је потврђено да су оптужени починили злочин , али да су били "у заблуди", како је тада образлагао судија Даворин Јукић, мислећи од избјегличке колоне да је војна.

Горажданско – сарајевске "заблуде" на провјери! Након што су сарајевски ратни судија Даворин Јукић и његове у судијске тоге, заогрнуте, колеге Јасмина Косовић и Дарко Самарџић срамотно ослободили "заблудјеле" горажданске диверзанте - убице, Апелационо вијеће утврдило је да су у "заблуди" били и Јукић и друштво. Суђење је враћено на почетак. 

"Првостепени суд је пропустио савјесно оцијенити све изведене доказе, те образложити из којих разлога само некима од њих поклања вјеру, што све изазива сумњу у исправност утврђеног чињеничног стања, а првостепену пресуду чини мањкавом" - наводи се у другостепеној пресуди. 

Прецизније – "несавјесни" судија Јукић и колеге му, из првостепеног вијећа, притиснути доказима, признали су да су диверзанти, предвођени командиром Мухамедом Шишићем, напали колону путничких аутомобила и аутобус пун српске нејачи. Ликвидирали су најмање 21-ог и ранили најмање 39 цивила из колоне. Но, "несавјесно" нису знали диверзанти – убице да пјешадијским оружјем убијају дјечицу и старце загазиле у 9.-у деценију живота. Од њих им се, казивао је, "несавјесни" судија "причинили" српски јуришници! А од трактора и аутомобила марке лада или југо, тенкови и хаубице у борбеном поретку. Колона у бијегу од горажданских злотвора није тим истим злотворима, била најављена, нити на почетку ратног пакла, по конвенцијама обиљежена, незапамћено је даље Јукић, правдао злочинце и злочин. А и престали су, да пуцају, чим су гле чуда, "схватили" да убијају цивиле.

"У заблуди”"су убијене и тешко рањене "несавјесно" оставили, без помоћи - у локвама крви! Прилику да Јукићеву и савјест његове дружине "оперу" имаће судије Мирза Јусуфовић, Реџиб Бегић и Мирко Божовић. Захтјеву одбране да се сви свједоци у судници поново саслушавају, а неки од њих, попут заштићеног СТ2 свједочили су седам дана, нису удовољили. 

"Вијеће је одлучило да се исказ СТ2 репродукује за ослобађајући дио дакле, да се не изводи поново". рекао је Јусуфовић.

О захтјеву одбране да се изврши непотпуна реконструкција на мјесту злочина, којој би присуствовали кључни свједоци, Апелационо вијеће, одлучиће накнадно. 

А да ли ће и они "несавјесно" и "у заблуди", попут претходника, одлуке доносити? Преживјели из колоне већ скамењени, четврт вијека дугим горажданско – сарајевским “заблудама”, бојажљиво изговарају да желе само правду.

"Да дође правда на право мјесто, јер послије прве пресуде, то је срамна пресуда, то је ненормално, па питамо се је ли то могуће побити жене и дјецу и не одговарати", истакао јепреживјели из колоне Ранко Иконић.

Да није било "заблудјело" сарајевско правосуђе одавно већ исписало би и нове оптужнице за масакр у Кукавицама. Међу осталима бар због командне одговорности против Недима Алагића Педе, тадашњег команданта Рогатичке бригаде, чији су диверзанти били саставни дио. Истражили би улогу Рамиза Салића, Нурије Којевића, Самира Куртића. Но, умјесто тога, и пријератни осумњичени злочинац, а ратни "златни љиљан" Алагић, постао је угледни гораждански бизнисмен и владајућим политичарима близак концесионар. Мирно газдује горажданским ловиштима, шумама, водама. ....А слике Кукавичког пакла код преживјелих још свјеже.

"Испред нас је моја комшиница погинула – кола пуна жена – нико други није био – и 20 година касније ја не могу да заспим како треба", каже преживјела Велинка Ласица.

"Сваки дан теже иде јер ја имам унучад, моја су унучад годишта сада ове дјеце која су погинула .Кад се сјетим тих јаукања, помагњавије, дјеце, то је лежало по аутобусу", додао је Иконић.

Сјећања преживјелих, одавно већ похрањена су у "несавјесном" и "заблудјелом" сарајевском правосуђу. Но, хоће ли злочинце, бар четворицу оптужених, стићи и казна? О томе ће, да ли случајно, умјесто једног ратног судије – сарајевског Даворина Јукића, сада одлучивати двојица – зеничка ратна перјаница Реџиб Бегић и тузланска Мирза Јусуфовић!? Хоће ли наставити праксу сарајевске "заблуде"!?