latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:23 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Савјет министара: Закони о кривичном поступку и ОБА скинути са дневног реда

Савјет министара скинуо је са дневног реда данашње сједнице приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији које се тичу посебних мјера и овлаштења у вези са праћењем лица која се доводе у везу са тероризмом, јер је став су министара из реда ХДЗ БиХ био да предложене измјене и допуне треба да прођу јавну расправу.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министар безбједности Драган Мектић подсјетио је да је Уставни суд БиХ по апелацији посланика ХДЗ БиХ у Представничком дому парламента БиХ Борјане Кришто утврдио да поједини чланови наведених закона нису у складу са Уставом и да је у року од шест мјесеци потребно измијенити и допунити ове законе, или ће по истеку тог рока спорне одредбе престати да важе.

"Савјет министара задужио је Министарство правде да припреми измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ, а Министарство безбједности Закона о ОБА", рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, приједлози измјена и допуна ова два закона разликују се у дужини трајања посебних привремених мјера и овлаштења.

"Министарство безбједности предложило је да посебне мјере могу да трају 48 мјесеци, уз наредбу суда, с тим да се суд сваких 30 дана обавјештава о даљој потреби, док је приједлог Министарства правде Бих да посебне мјере праћења трају 24 мјесеца", прецизирао је Мектић.

Он је додао да је информисао Савјет министара о пракси европских земаља које немају тог ограничења, па некога ко се доводи у везу са тероризмом могу да прате 20 година или неограничено.

"Сматрао сам да прекратак рок прави проблем не само нама, јер често пута једног терористу пратимо и ми, и Србија, Хрватска, Словенија, Њемачка. Ако ми након 24 мјесеца искочимо из тог програма, шта њима вриједи што га прате", навео је Мектић.

Министар безбједности БиХ рекао је да је приједлог измјена и допуна Закона о ОБА сачинила радна група у којој су били експерти из суда, тужилаштва и безбједносних агенција.

"То су урадили експерти и они су рекли 48 мјесеци. Нећу да политичари, Савјет министара, мијењају рок који су дали експерти и инсистирао сам да остане овај рок", изјавио је Мектић и додао да бирајући између политичких интереса и безбједности грађана, бира безбједност грађана.

Мектић је рекао да не жели да након скорог истека рока од шест мјесеци, кад по одлуци Уставног суда престану да важе спорне одредбе, БиХ скине 100, 200, 300 или 500 лица која се прате посебним мјерама.

"Шта то значи, да пустимо 300 лица која доводимо на било који начин у везу са тероризмом изван сваког надзора и контроле", упозорио је Мектић и позвао Савјет министара да се ови закони упуте у хитну процедуру како би се избјегла оваква ситуација.

Он је објаснио да је један број министара инсистирао да се обаве јавне консултације, иако је пословником могуће да се приједлози закона кад су у питању хитне мјере не упућују у јавне консултације.

"Рекао сам да нећу да сносим никакву одговорност да се послије шест мјесеци скидају лица са посебних мјера и да доводимо у опасност безбједност државе и грађана", закључио је Мектић.

На челу Министарства правде БиХ налази се кадар ХДЗ БиХ Јосип Грубеша

Извор: СРНА