latinica  ћирилица
08/02/2018 |  15:37 | Аутор: РТРС

Зворник- Без договора, бојкот наставе

На састанку у Зворнику на иницијативу Бошњака чија дјеца не похађају школу од другог полугодишта у подручном одјељењу Липље, које је у саставу зворничке Основне школе "Свети Сава", ни данас није постигнут договор и настављен је бојкот наставе.
Бојкот наставе у  ОШ Свети Сава у Липљу, Зворник - Фото: РТРС
Бојкот наставе у ОШ Свети Сава у Липљу, ЗворникФото: РТРС

Предсједник Скупштине града Зворника Мерсад Мехмедовић рекао је да није уродио плодом састанак коме су присуствовали представници родитеља бошњачке дјеце из Липља, Снагова, Крижевића и других насеља, те ОЕБС-а, ОХР-а, Омбудсмана за људска права, директори основних школа "Свети Сава" и "Десанка Максимовић".

"Договорено је да ја, као представник локалне заједнице, организујем наредни састанак коме би присуствовао министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници међународних организација, односно учесници овог састанка", додао је Мехмедовић.

Представник родитеља из Липља Мухарем Синановић рекао је да су родитељи синоћ одржали састанак и одлучили да дјецу не шаљу у школу све док не буду учила "босански језик".

Директор Основне школе "Свети Сава" Радомир Петровић рекао је да бошњачка дјеца из Липља не похађају наставу од 22. јануара, када је почело друго полугодиште, док у другим подручним одјељењима редовно похађају.

Директор Основне школе "Десанка Максимовић" из Челопека код Зворника Сања Танацковић рекла је да се настава одвија редовно и у подручном одјељењу ове школе у Крижевићима, гдје су већином бошњачка дјеца.

Она је додала да родитељи те дјеце настављају да траже своја права у вези питања "босанског језика", али да дјецу редовно шаљу на наставу.

Представник ОЕБС-а апеловао је на родитеље из Липља да њихова дјеца крену на наставу, односно да не ускраћују дјеци право на образовање, а да се питање језика рјешава договором у наредном периоду.

Овај став родитељи бошњачке дјеце из Липља нису прихватили.

Родитељи бошњачке дјеце траже да се у ђачке књижице, умјесто језик бошњачког народа, уписује "босански језик".

Састанак о истој теми био је одржан и у четвртак, 1. фебруара.

Извор: Срна