latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:05 ⇒ 12:08 | Аутор: РТРС

До краја године у Сребреници фабрика за прераду млијека

На данашњем састанку начелника општине Сребреница Младена Грујичића и представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске разговарано је о изградњи система за наводњавање и отварању мљекаре у овој општини.
Сребреница: Састанак Грујичића и представника Министарства - Фото: РТРС
Сребреница: Састанак Грујичића и представника МинистарстваФото: РТРС

- Припремамо тендер за идејни пројекат, како бисмо пронашли најбољег извођача и урадили идејно рјешење. Након тога кренућемо у пројектовање система за наводњавање, који ће бити рађен по узору на онај у Братунцу. Обухватили бисмо површину од неких 600 хектара и на подручју Скелана - рекао је директор Јединице за координацију пројеката при Министарству пољопривреде, Стефан Митровић.

Како је истакао, радови би требало да почну на прољеће сљедеће године.

Састанак је одржан и као одговор на иницијативу општине Сребреница за изградњу погона за прераду млијека.

- Око 2,5 милиона литара млијека се производи на подручју четири општине- Сребренице, Братунца, Власенице и Милића. То је значајан потенцијал и инвеститор из Аустрије је веома заинтересован. У току је израда пројектне документације и објекта. Једним дијелом општина учествује- општинско руководство треба да обезбиједи локацију, објекат да приведу намјени, инвеститор ће донијети своју опрему, своју технологију и откупљиваће млијеко са подручја ових општина, а производе пласирати на територији БиХ - рекао је Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде.

Већ у току наредне седмице начелник општине ће отпутовати у Аустрију, гдје би требало да потпише уговор са аустријским инвеститором.

- Они ће у наредних неколико мјесеци доћи у Сребреницу, предати нам идејни пројекат како бисмо могли објекат који је био намијењен за везионицу, адаптирати за мљекару, расписати тендер и, наравно, у овој години почети са производњом - рекао је Грујичић.

- Након што потпишемо уговор, они ће у Аустрији почети да производе наше производе и да их пласирају на тржиште са њиховим млијеком, али са нашим логоом. То ће бити сребреничко млијеко и јогурт - додао је Грујичић.

У фабрици за прераду млијека биће запослено до 30 људи.

Пријатељи Сребренице/РТРС