latinica  ћирилица
08/02/2018 |  10:31 | Аутор: РТРС

"Због одлуке Јункера, Хрватска држи у шаци читав Балкан"

Хрватски медији, анализирајући препоруке Европске комисије за Западни Балкан наводе да Хрватска сада држи у шаци све сусједе који желе у ЕУ и то због граница.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

Оно што су хрватски медији издвојили као битно из најновије Стратегије ЕУ за Западни Балкан је да ће питање коначног чланства Србије и Црне Горе, као и других западнобалканских претендената на чланоство, бити условљено рјешењем билатералних граничних питања.

У том контексту цитирају и изјаву предсједника Европске комисије Жана Клода Јункера да неријешено питање спора Хрватске и Словеније мора хитно бити ријешено.

Истиче се, да је Јункер упозорио да се неће допуштати улазак држава са међусобним отворенмим граничним питањима, да се у неријешеном арбитражном спору Љубљане и Загреба ради о билатералном, али и европском питању.

Нова стратегија Комисије и упозорења да неће бити чланства прије рјешења свих отворених граничних питања не односи се на Словенију, јер та земља нема проблема с поштовањем владавине права, судских одлука и арбитражних рјешења - него на Хрватску, навео је Борут Шукље, бивши дипломата и амбасадор Словеније у Србији.

Он очекује да се сада изврши притисак на Хрватску која има неријешена гранична питања са свим сусједима, осим са Мађарском, тим прије што је једна од тих држава Србија, а ЕУ је заинтересована да она постане чланица ЕУ.

Оштар коментар имао је мариборски лист Вечер који тврди да је таква стратегија ЕУ погрешна, јер ће тај приступ условљавања граничним споровима довести до тога да ће цио регион постати "талац Хрватске".

Јутарњи лист преноси и да је Европска комисија, иако је у Стратегији навела проширење као приоритет, тај пут до чланства ипак учинила са толико препрека да проширење у догледно вријеме уопште није реално, а Јункер је све то "зачинио" изјавом да проширења неће бити док се не ријеше сви гранични спорови, а то ће посебно утицати на Србију.

"Тако читав Балкан може постати талац службеног Загреба. Хрватска нема ријешено гранично питање ни са једном сусједном државом, осим с Мађарском. То значи да је у потенцијалном конфликту са Србијом око границе на Дунаву, са Црном Гором због границе на мору и Превлаке, те са БиХ у скоро цијелој дужини границе", наводи Вечер.

Извор: Агенције