latinica  ћирилица
07/02/2018 |  22:54 ⇒ 22:57 | Аутор: РТРС

Новић: БиХ потребан Савјет за заштиту уставно-правног поретка (ВИДЕО)

БиХ има Устав који скоро нико не признаје, због чега је потребан Савјет за заштиту уставно-правног поретка, који би требало да чине кључни људи из Републике Српске, али и њени представници у бх.институцијама, рекао је СНСД-ов делегат у парламенту БиХ , Средоје Новић, гостујући у емисији "Телеринг". БиХ је, каже, нефункционална, због чега хитно мора ући у фазу озбиљних унутрашњих преговора.
Средоје Новић у "Телерингу" - Фото: РТРС
Средоје Новић у "Телерингу"Фото: РТРС

Ако је икад била потребна нека врста Савјета за заштиту уставно-правног поретка, онда је то данас, сматра делегат СНСД-а у бх.парламенту Средоје Новић. Таква иницијатива је постојала, каже Новић, али је наишла на оспоравање унутар БиХ и квазидипломата, који су то видјели као рушење БиХ.

"Најкатастрофалнија ствар у једној земљи је имати безбједносни систем који је некоординисан. А ми то данас имамо. Данас не знам шта је опасније – што обавјештајна служба унутар БиХ, подпомогнута једним бројем политичара, управља цјелокупним безбједносним системом или што управља политичарима”, каже Новић.

Данас, уставно-правни поредак не чува нико, каже Новић, а сви га тумаче на свој начин. Да ће у БиХ доћи до сукоба, ДБ је знала почетком '90-их. Подјеле су биле очигледне, чак и на вишим нивоима, што је дало наговештај дешавања у БиХ. Касније је БиХ настала састављена од два ентитета и три народа. Постоји територија, али не и функционална држава, каже Новић.

"Када се буде анализирало, ја не знам у ком правцу БиХ може да иде за неколико година, али се плашим неких крупнијих проблема и потпуно је ирелевантно ко је крив. БиХ мора хитно да уђе у фазу озбиљних унутрашњих преговора. Да се ухвати у коштац у институцијама – у Парламенту, Владама и Савету министара”, истиче Новић.

Парламент БиХ објективно не ради, поручује Новић, и тако БиХ може таворити годинама. Инертност према реформама може коштати БиХ све лошијег система, а СНСД подржава европске интеграције. Говорећи о безбједности, Новић истиче како је опасно да информације које нису поуздане буду пласиране у јавност.