latinica  ћирилица
07/02/2018 |  14:13 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

И данас без договора о контакт тачки за сарадњу са Европолом

Представници полицијских агенција и министарстава унутрашњих послова свих нивоа власти у БиХ ни данас нису успјели да у Сарајеву договоре мјесто гдје ће бити заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом.
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић рекао је новинарима након састанка да МУП Републике Српске инсистира да та контакт тачка буде на адреси наведеној у Оперативном споразуму са Европолом, а то је сједиште Министарства безбједности БиХ на адреси Трг Бих 1, док сви други да то буде у Диркецији за координацију полицијских тијела БиХ.

"До договора није дошло због тога што се политика дубоко инволвирала у полицијске агенције. Што не може да се постигне договор није штета за полицијске агенције, него за грађане. Ми грађане излажемо већем ризику. Без сарадње са Европолом немамо приступ оперативним подацима", истакао је Мектић.

Према његовим ријечима, Европска комисија даје врло озбиљне назнаке да ће, уколико ово питање не буде брзо ријешено, једнострано одустати од Оперативног споразума.

"БиХ је једина земља у Европи која нема свог официра за везу у сједишту Европола у Хагу", нагласио је Мектић.

Мектић је истакао да покушај да се постигне споразум није законска обавеза, јер међународне споразуме у овом случају спроводи Министарство безбједности, па он може да донесе одлуку да упути официра за везу у Хаг.

"Искористићу нека своја овлашћења да ово пресијечем. Још ми треба један круг неких консултација. Нећу да дозволим да овај споразум буде раскинут ни због једног политичког интереса у БиХ", поручио је Мектић.

Он је рекао да је јуче између полицијских агенција са свих нивоа БиХ, након шест мјесеци, договорено да сервер којим ће бити размјењивани подаци неопходни за рад полицијских агенција буде смјештен у сједишту Министарства безбједности БиХ.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да МУП Српске није против Оперативног споразума који је договорен са Европолом.

Према његовим ријечима, МУП Српске је за то да се Оперативни споразум поштује онако како је договорено и написано, односно да се досљедно примјени и да у томе нема политичке опструкције, како тврди Мектић.

Ћулум је појаснио да је МУП Републике Српске искључиво за то да заједничка контак тачка за сарадњу са Европолом буде у сједишту Министарства безбједности БиХ, како је предвиђено Оперативним споразумом.

Он је подсјетио да је прошле године и министар унутрашњих послова Републике српске Драган Лукач писао директору Европола и молио га да својим ауторитетом утиче да буде постигнут договор.

"Ми смо пристали да у споразуму буде промијењена адреса, али не и институција у којој ће се налазити контакт тачка са Европолом, а то је Министарство безбједности БиХ. Да би се нешто мијењало у Оперативном споразуму о томе треба да се сагласе све агенције које су учествовале у његовом прављењу", сматра Ћулум.

Ћулум није желио да коментарише Мектићеве најаве да ће сам донијети одлуку о заједничкој контакт тачки уколико не буде постигнут договор.

Он је нагласио да МУП Републике Српске и даље сарађује са земљама чланицама Европола.

"Имамо међународне акције у борби против организованог криминала, кријумчарења дроге, оружја, минско-експлозивних средстава. Прошле године смо имали неколико међународних акција са земљама из окружења и европским земљама", појаснио је Ћулум.

Извор: СРНА