latinica  ћирилица
07/02/2018 |  12:50 | Аутор: РТРС

Подржати предстојећи Лут фест од 13. до 18. маја

У Источном Сарајеву одржана је прва сједница Организационог одбора 19. Међународног фестивала луткарских позоришта за дјецу Лут фест 2018, који ће бити одржан од 13. до 18. маја, под мотом "Поетика луткарског израза".
Лут фест - Фото: Глас Српске
Лут фестФото: Глас Српске

Директор Фестивала Витомир Митрић, у циљу благовременог рјешавања организационих и финансијских питања, предложио је институцијама Републике Српске и Града Источно Сарајево начин суфинансирања фестивала, који представља водећу манифестацију за дјецу у Источном Сарајеву, Републици Српској и БиХ.

"Од испуњавања овог приједлога умногоме ће зависити начин реализације Фестивала и његов статус и одржавање", рекао је Митрић.

Предсједник Организационог одбора 19. Лут феста Мирослав Лучић истакао је да и ове године, фестивал од републичког значаја за културу, има проблем са финансирањем.

Лучић, који је и предсједник Скупштине града Источно Сарајево, предложио је организатору фестивала, продукцији Форум театар, да што прије успостави контакте са надлежним институцијама Републике Српске и локалним заједницама.

- Иако су донесени буџети на свим нивоима власти у Српској и БиХ, надлежне институције још нису расписале конкурсе за организацију и финансирање најзначајнијих културних манифестација - нагласио је Лучић.

Он каже да ће Град Источно Сарајево и Туристичка организација овог града, у складу са могућностима, пружити максималну подршку организацији Лут феста и да ће он бити одржан у сваком случају, можда у скромнијем формату.

- Дјецу која годинама обожавају овај фестивал и која уживају у луткарским представама не смијемо разочарати, нити довести у питање висок реноме фестивала на међународном нивоу - додао је Лучић.

Извршни продуцент фестивала Александра Митрић Штифанић поручила је да Лут фест овогодишњим слоганом жели да стави акценат на различите жанрове луткарског израза, али и истраживачки процес у области режије, анимације, технике израде лутке, представљајући врхунска свјетска луткарска достигнућа.

Навела је да је у оквиру фестивала планиран богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку истраживачког приступа на свим пољима луткарске умјетности.

- У складу с тим, планирано је одржавање петодневне радионице гранд гињол лутке од рециклираног материјала. Осим радионице, у оквиру едукативног сегмента фестивала биће одржан мастерклас на којем ће бити представљени различити облици луткарског израза и истраживачки процеси у његовом развоју - најавила је Штифанићева.

Истакла је да посебно значајно представљање литературе и писаних издања која поткрепљују истраживачке процесе у оквиру луткарске умјетности, а у оквиру Фестивала планирана је изложба илустрација једног од најзначајнијих илустратора данашњице Добросава Боба Живковића, као и промоција издања Креативног центра.

Састанку у Административном центру града Источно Сарајево присуствовали су представници Града и општина у његовом саставу, као и представници образовних и васпитних институција и чланови организационог тима фестивала, који су потврдили приврженост и подршку организацији 19. Лут феста.

Извор: СРНА