latinica  ћирилица
07/02/2018 |  11:38 | Аутор: РТРС

Претреси на 12 локација у наставку акције "Задруга"

Службеници МУП-а Кантона Сарајево претресли су данас 12 локација у овом кантону у наставку акције "Задруга", током које је раније ухапшено 12 лица осумњичених за прање новца и злоупотребу положаја или овлаштења, потврдила је Срни портпарол Тужилаштва Сарајевског кантона Азра Бавчић.

Акција је по налогу Тужилаштва Кантона Сарајево почела крајем јануара и првобитно је било ухапшено 12 лица, од којих је за девет одређен једномјесечни притвор.

Ријеч је о Ениси и Санелу Ђалићу, Хусеину Боришићу, Аднану Карахасану, Нихаду Билићу, Салихи Дервишевић, Хадису Кустури, Алији Кадрићу и Рамизу Дураковићу.

Притвор им је одређен због опасности од утицаја на свједоке, прикривање доказа и опасности од понављања кривичног дјела, док је за Енису Ђалић, Боришића и Дураковића притвор одређен и због опасности од бјекства јер имају црногорско држављанство.

Они су осумњичени за организовани криминал у вези са прањем новца и злоупотребом положаја или овлаштења.

Тужилаштво је као вође ове групе означио брачни пар Ђалић.

Ениса и Санел Ђалић су регистровали агенције за посредовање у запошљавању Еслидер и Лидинг, која је радила до септембра 2016. године, а у оквиру које су фалсификовали увјерења са факултета која потврђују да су лица на која су увјерења гласила студенти и ђаци.

То су радили са циљем да прикажу како њихова агенција има чланове/кандидате за запослење.

Потом су са осталим осумњиченима склапали уговоре о пружању услуга на имена студената и ђака, а након тога су други осумњичени путем својих фирми уплаћивали новац на рачун агенција.

Тужилаштво тврди да је брачни пар Ђалић потом тај новац скидао са рачуна фирме и враћао осумњиченима, уз провизију од осам до 10 одсто.

На овај начин правна лица су избјегавала плаћање пореза и осталих дажбина, односно вршили су прање новца.

Тужилаштво наводи да су на овај начин прибавили за себе више од 40 милиона КМ, те оштетили буџет за око 30 милиона КМ.

Извор: СРНА